Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Komunalni redari pripremaju rješenja o uklanjaju 32 bankomata

05.07.2019.

15:39

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Stupile su na snagu Izmjene i dopune Odluke o komunalnom redu, kojima je Grad Dubrovnik propisao zabranu postavljanja bankomata i drugih uređaja u otvore na zgradama u povijesnoj jezgri, pa su na teren izašli komunalni redari.

Za ovu svrhu posebno formirana skupina redara proteklih dana provela je izvid na terenu kojom prilikom je utvrđeno da se unutar stare gradske jezgre nalazi 41 bankomat, od kojih 9 imaju valjano odobrenje konzervatora.

Utvrđeni su svi vlasnici preostalih 32 bankomata, a u tijeku je redovni postupak uzimanja iskaza na zapisnik na temelju kojih će Komunalno redarstvo pokrenuti upravne postupke ili protiv vlasnika ili protiv korisnika prostora te će sukladno Zakonu o općem upravnom postupku za svaki bankomat donijeti Rješenje o uklanjaju u roku od 30 dana, ukoliko od dana dostave Rješenja ne ishoduju suglasnost Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Ako vlasnici/korisnici prostora ne postupe po Rješenju izreći će im se novčane kazne koje za fizičke osobe iznose do dvije godišnje bruto plaće, odnosno 10 godišnjih bruto plaća za pravnu osobu. Istovremeno se pokreće i prekršajni postupak na način da će se prekršiteljima svakodnevno izricati prekršajni nalozi koji iznose 2000 kuna za fizičku osobu, 5000 kuna za obrt te 10000+2000 kuna za pravnu/odgovornu osobu, sve dok ne postupe prema Odluci o komunalnom redu.

Podsjetimo, u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske gradonačelnik Mato Franković uputio je Gradskom vijeću Grada Dubrovnika prijedlog izmjena i dopuna Odluke o komunalnom redu, a koje je Gradsko vijeće jednoglasno usvojilo na 23. sjednici održanoj 27. lipnja.

Time je Grad Dubrovnik postao prvi hrvatski grad koji je svojim aktima uredio pitanje postavljanja bankomata koji su prekomjernim brojem počeli narušavati izgled UNESCO-ove spomeničke baštine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.