Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Konavle: Šetalište oko Rata pješačka zona, na Grudi uskoro više parkinga

29.06.2019.

15:03

Autor: Radio Dubrovnik

Općina Konavle

Općina Konavle

Foto: - / -

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Konavle usvojen je Prijedlog Izmjene i dopune Proračuna Općine Konavle za 2019. s projekcijama za 2020. i 2021., a osnovano je Vijeće za prevenciju kriminaliteta i narušavanja javnog reda na području Općine Konavle.

Prihvaćena je i idejna studija Razvoj poljoprivrede i prerade poljoprivrednih proizvoda na području Općine Konavle koja zadaje smjernice u konavoskoj poljoprivredi.

Na sjednici su financijska izvješća podnijeli direktori Konavoskog komunalnog društva Marko Glavić i Čistoće i zelenila Konavle Pavo Arbulić. Konavosko komunalno društvo godinu je završilo sa 120 tisuća kuna dobiti, a ČIZK zaključilo je godinu sa 170 tisuća kuna dobiti.

Vijećnici su izglasali i proglašenje pješačke zone na šetalištu oko Rata, a prihvaćen je i prijedlog Odluke o otkupu čest.zem.1946/1 k.o. Gruda za potrebe izgradnje parkinga (zemljišta preko puta Pekare Lasić).

VIJEĆNIČKA PITANJA
Jure Magud pitao je što je s komasacijom zamljišta u Konavoskom polju, a zanimalo ga je i što se može napraviti s problemom vožnje enduro motorima vatrogasnim putevima u Konavlima.
Načelnik Lasić istaknuo je kako je odlučeno da se eksperimentalno napravi komasacija Konavoskog polja na 100 hektara površine.
”Sada je nemoguća obrada Konavoskog polja s obzirom na strukturu vlasništva. Zakon o komasaciji se skoro i ne može provesti, ali zakon se može promijeniti”, rekao je Lasić te istaknuo kako postoji plan da poplavi dio Konavoskog polja tijekom zime kako bi se zaustavila erozija tla kroz tunel u Popovićima.
Pročelnik za komunalne poslove Miljenko Mikulić rekao je kako se ne može dekretom zabraniti takva jedna aktivnost kao vožnja enduro motorima , naročito jer se vozi i privatnim površinama, državnim cestama itd.
”U postupku je rješavanja, vjerojatno ćemo u odluci o komunalnom redu uglaviti i stavku koja se tiče toga”, rekao je Mikulić.

Vlaho Mujo pozdravio je napor u uklanjanju olupina kroz Konavle, a postavio je pitanje u vezi s ”najgorim raskrižjem u Konavlima”, onim na Zvekovici.
”Planira li Općina nešto u vezi raskrižja na Zvekovici?”, pitao je Mujo. Njegovo drugo pitanje odnosilo se na ”utrkivanje megistranom cestom od Čilipa do Grude”.
Načelnik Lasić je odgovorio kako je na Zvekovici zaista potrebno cjelovito rješenje te kako će s poduzeti koraci u tom pravcu.
”Što se tiče utrkivanja magistralom, ja svjedočim takvoj situaciji i od Oboda. Mi smo financirali postavljanje kamera na Grudi, a mislim da je rješenje da financiramo još nekoliko kamera. To je divljaluk i neodgovornost u prometu, nešto se mora napraviti. Jesu li kamere rješenje ili edukacija, ne znam”, rekao je načelnik.
Lucija Miljanić Macan pitala je što je s traženjima prema Županijskoj upravi za ceste za postavljanjem ležećih policajaca na Putu Uskoplja i Putu Pridvorja na Zvekovici. Zanimalo je i što je s Domom na Zvekovici.
Načelnik je odgovorio kako će od ŽUC-a ponovno tražiti postavljanje ležećih policajaca.
”Što se tiče Doma na Zvekovici nisam znao da je u lošem stanju. Znao se tu jedan red, ali zadnjih godinu dana sve se poremetilo. Općina je tu uložila veliki novac, ali očito je splasnuo malo i entuzijazam udruge mladih koja je to vodila”, rekao je Lasić.

Ivo Cvjetković pitao je što je s cestom Karasovići – Vitaljina nakon obnove graničnog prijelaza.
”Tu je međunarodni granični prijelaz, a cesta je ostala u jednako lošem stanju”, pitao je Cvjetković.
Načelnik Lasić je odgovorio kako je prije nekoliko dana potpisan ugovor o izradi projekta te kako će se ići u sanaciju i rekonstrukciju te ceste.

Luko Šubašić pitao je što će napraviti s prekidima na vatrogasnom putu od Mećajca do Čilipa.
”Tu postoje dva prekida gdje pješačka staza nije spojena. Može li se to riješiti s vlasnicima?”, pitao je Šubašić a zanimalo ga je i što je s prometnim rješenjem kod Zračne luke Dubrovnik.
”Mi smo se aktivno uključili u to, išli smo u projektiranje jer nam je prvi projekt Hrvatskih cesta bio neprihvatljiv. Ulaz u Zračnu luku je jedan od najvažnijih segmenata”, rekao je Lasić te potvrdio kako će rješenje biti usuglašeno s mještanima.

Srđan Meštrović rekao je kako kontejneri u staroj jezgri užasno smrde, a kontejneri na Mećajcu su pretrpani smećem. Istaknuo je kako su kante u staroj gradskoj jezgri su u večernjim satima pretrpane, a pohvalio je postavljanje vježbališta na šetnici oko Rata.
Također, predložio je izgradnju pješačko-biciklističke staze paralelno s cestom kroz polje od Zvekovice do Ljute.
Načelnik je ovom prilikom zahvalio obitelji Vragolov koja je ustupila zemljište za postavljanje vježbališta na šetnici oko Rata.
”Što se tiče biciklističkih staza, istina je da nam je to veliki potencijal, ali da bi napravili takvu biciklističku stazu uvjet za proširenje je pet metara. To ne možemo preko noći, nemamo novaca za to”, istaknuo je načelnik.
”Što se tiče kontejnera i kanti svi mi moramo promijeniti ponašanje. Da se ta kanta pere svaki dan nekoliko puta opet bi smrdila. Mi ne možemo prazniti to intenzitetom koliko se puno u sezoni. Zato moramo raditi na edukaciji stanovništva”, istaknuo je on.

Direktor ČIZK Pavo Arbulić rekao je kako se pokušalo raznim načinima utjecati na rješavanje smrada, od tretmana bakterijama pa dalje, no zasada bez uspjeha. Istaknuo je kako je uvedena i treća smjena djelatnika te kako je promijenjen plan pražnjenja kanti kako ne bi došlo do pretrpavanja.
”Što se tiče odlagališta na Mećajcu u dogovoru smo s vrtićem i školom da se premjeste”, istaknuo je on.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.