Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Konavljani se educirali o održivom gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša

15.06.2019.

09:22

Autor: Radio Dubrovnik

Općina Konavle

Općina Konavle

Foto: - / -

U Domu kulture u Cavtatu održana je prva javna i edukacijska tribina u sklopu projekta "Program izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom općina Konavle, Župa dubrovačka i Dubrovačko primorje", koji sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Općina Konavle je nositelj projektnih aktivnosti, a jedna od njih je i jučerašnja javna tribina na kojoj je cilj bio stanovnicima Konavala približiti temu održivog gospodarenja otpadom, trenutnog stanja i planova za budućnost.

Javnu tribinu je otvorio direktor Čistoće i zelenila Konavle d.o.o. Pavo Arbulić koji je naveo da je Općina Konavle 31. srpnja 2018. godine potpisala s Ministarstvom zaštite okoliša i energetske učinkovitosti Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava vrijedan 435.162,58 kuna za projekt "Skupljam, slažem i savjesno otpad odlažem!". Ukupna vrijednost projekta, sa sufinanciranjem iznosi 511.955,99 kuna i provoditi će se na području triju općina u razdoblju od 20 mjeseci.

U nastavku programa javne tribine dr. sc. Marlena Ćukteraš, predsjednica ekološke udruge Green Sea Safari Dubrovnik je predstavila Program zaštite okoliša i održivog razvoja, te naglasila važnost smanjenja nastanka otpada, ponovne upotrebe predmeta, pravilnog razdvajanja otpada, važnosti recikliranja i kompostiranja. Nakon izlaganja pokrenuta je javna rasprava o samoj svijesti građana vezano za otpad i kako je podignuti na veći nivo, te ići prema rješavanju niza problema s otpadom u našem kraju.

Dodatne aktivnosti koje je Općina Konavle provodi u suranji s Čistoćom i zelenilom Konavle d.o.o. uključuju medijsko praćenje projekta, organiziranje edukativnih radionica u obrazovnim i odgojno obrazovnim institucijama, obilježavanja datuma povezanih sa zaštitom okoliša, tiskanje promidžbenog materijala, snimanje tv i radijskih spotova a sve s ciljem podizanja razine svijesti stanovništva.

Ova javna i edukacijska tribina je uvod u ostale edukativne tribine koje će održavati u području Općine Župa dubrovačka i Općine Dubrovačko primorje do kraja lipnja 2019. godine.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.