Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Konavljani učili kako usavršiti preradu i proizvodnju suhomesnatih delicija

20.11.2019.

13:44

Autor: Radio Dubrovnik

Agroturizam Konavle

Agroturizam Konavle

Foto: - / -

Protekla dva dana u samostanu sv. Vlaha u Pridvorju održana je vrlo detaljna edukacija na temu "Tradicijski suhomesnati proizvodi za agroturističku trpezu", koju je organizirala Udruga Agroturizam Konavle u suradnji s Općinom Konavle uz potporu Ministarstva turizma.

U osmosatnom predavanju profesora s Agronomskog fakulteta u Zagrebu dr.sc. Danijela Karolyia naglasak je dan na mogućnosti i gospodarski značaj prerade mesa na gospodarstvu; tradicionalne mesne proizvode; čimbenike kakvoće trupova i mesa za preradu u tradicionalne mesne proizvode, osnovne principe prerade mesa, tehnologiju prerade mesa na OPG-u; kakvoću i sigurnosti proizvoda te izgradnju i opremanje objekta za preradu mesa na OPG-u kao i njihovu legalizaciju.

"Cilj predavanja je prije svega educirati lokalno stanovništvo i lokalne poduzetnike kako napraviti odnosno kako usavršiti preredu i proizvodnju svojih suhomesnatih proizvoda. Također, cilj je potaknuti otvaranje prvih obiteljskih pogona za proizvodnju i preradu mesa kao i otvaranje prvih kušaonica pršuta i ostalih suhomesnatih proizvoda. Time bi Konavle uz sad već brojne vinarije i agroturizma upotpunile svoju ponudu za koju vjerujemo postoji velik interes", naglasila je na početku predavanja tajnica Agroturizma Konavle Jelena Gale Pregelj.

A da velikog interesa ima i među potencijalnim proizvođačima dokazalo je i sudjelovanje više od 40 zainteresiranih poduzetnika i potencijalnih poduzetnika ruralnog turizma u Konavlima koji su pozorno slušali predavanje profesora Karolyia i postavljali mu brojna pitanja na obrađenu temu.

"Suvremeno poslovanje bez primjene stručnih znanja, pa čak i kad se radi o proizvodnji tako tradicijskih proizvoda kao što je pršut, nije moguće. Ne možemo posao prepustiti slučaju i sreći, nego moramo naučiti suvremene standarde i trendove i proizvoditi najbolje. Ovo je posebno važno u današnje vrijeme kada je tržište preplavljeno lošom sirovinom koja nije pogodna za proizvodnju kvalitetnih suhomesnatih proizvoda. Tamo gdje smo bili s vinom prije 15 godina i s uljem prije 10 godina nalazimo se danas u proizvodnji suhomesnatih proizvoda. Nadamo se da ćemo biti barem donekle uspješni i da ćemo u dogledno vrijeme u Konavlima imati i pršut kao vrhunski tržišni proizvod", rekao je Ivo Mujo predsjednik Agroturizma Konavle.

Edukacija o proizvodnji i preradi mesa nastavit će se već sljedećeg vikenda kada se za polaznike teoretskog dijela predavanja organizira i praktični nastavak u obliku prisustvovanja preradi i proizvodnji suhomesnatih proizvoda na gospodarstvu te posjete primjera dobra praksu u Šibenskom zaleđu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.