Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Konavoski načelnik Lasić čestitao Dan međunarodnog priznanja RH

15.01.2020.

16:33

Autor: Radio Dubrovnik

Općina Konavle

Općina Konavle

Foto: - / -

Povodom današnjeg Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske načelnik Općine Konavle Božo Lasić uputio je prigodnu čestitku svim stanovnicima Općine Konavle. Tekst čestitke prenosimo u cijelosti.

Prošlo je 28 godina, od tog 15. siječnja 1992. godine, kada su samostalnu državu Hrvatsku priznale države članice nekadašnje Europske zajednice uz još 8 drugih zemalja.

Isto je još i ranije napravila Njemačka i Vatikan, no upravo današnji datum slavimo kao Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

U vrijeme kada je hrvatska sloboda bila pod agresijom velikosrpskog osvajačkog pohoda raskinuli smo sve državnopravne veze sa SFRJ i međunarodno priznanje bilo je pitanje vremena. No tada su dani bili kao godine kako za civile tako i branitelje jer trebalo je obraniti Domovinu, obraniti ono što je naše.

Cijena slobode bila je visoka, najviša. Plaćena je životima, uništenim i pokradenim kulturnim blagom i domovima. To nikada nismo i nećemo zaboraviti. Uz sjećanje na sve one koji nisu s nama danas ipak moramo slaviti. Slobodu s pravom uzimamo ‘zdravo za gotovo’, a jedna mlada demokracija kao što je naša danas je na čelu Vijeća EU.

Čestitam svim Konavokama i Konavljanima Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.