Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Konavoski općinski vijećnici izglasali paušal za iznajmljivače

30.01.2019.

10:12

Autor: Adriana Tomašić

Općina Konavle

Općina Konavle

Foto: - / -

Odlukom Općinskog vijeća Općine Konavle visina paušalnog iznosa na dohodak po krevetu za Cavtat iznosi 500 kuna, za Molunat 350 kuna, za Zvekovicu i Čilipe 300 kuna te za sva ostala konavoska naselja 200 kuna.

Visina paušalnog iznosa poreza po smještajnoj jedinici u kampu iznosi za Cavtat 350 kuna, za Molunat 300 kuna, za Zvekovicu i Čilipe 250 kuna te za sva ostala mjesta 150 kuna, odlučeno je na 12. sjednici Općinskog vijeća Konavala.

Načelnik Lasić obrazložio je ovu točku rekavši kako su ti iznosi na razini Trstenog.

"Mislim da smo našli pošteno rješenje, respektiramo ljude koji su uložili u svoje smještajne jedinice. Nije to neka zarada za Općinu, ali sve će se uložiti u turizam", rekao je načelnik.

Na sjednici je donesena i odluka o kupnji zemljišta na Grudi za potrebu eventualnog proširenja groblja.

U odgovorima na vijećnička pitanja načelnik Lasić je, između ostalog, istaknuo kako projekt brze ceste još nije naprabljen pa nije poznato hoće li ulaz u Cavtat biti u sklopu te prometnice. Napomenuo je kako će palme koje je uništila palmina pipa uskoro trebati zamijeniti.

"Svako tretiranje palmi nas dođe oko 20 tisuća kuna, a mi smo među prvima to napravili. Žao mi je zbog vizuala Cavtata, palme su 30-tih godina prošlog stoljeća donesene iz Herceg Novog i postale su dio Cavtata. Nažalost njima nema spasa i moramo pod hitno naći što staviti umjesto njih. To moramo napraviti već u idućim mjesecima. Česmina je možda najbolje rješenje”, rekao je načelnik, dok je pročelnik za komunalne poslove Miljenko Mikulić dodao kako postoji nekoliko rješenja i za spasiti postojeće palme.

Pročelnik za poslove EU Perica Pušić rekao je kako je u posljednja dva mjeseca Općini odobreno pet projekta.

"To je plaža u Tihoj, reciklažno dvorište, vrtić na Grudi, projekt 'Podignimo ljestvicu visoko' te projekt produljenog boravka u vrtićima. Ukupno nam je odobreno 24 milijuna kuna. Imamo još dva projekta, vatrogasni dom na Grudi i kanalizacija na Mećajcu. Ako bi nam i ti projekti prošli imali bi prolaznost od 99 posto”, rekao je Pušić.

Inače, sjednica je počela minutom šutnje za Konavljanina Ivicu Zvrka i njegovo dvoje kolega koji su poginuli u tragičnoj nesreći u HE Dubrovnik u Platu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.