Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Korčula bez dermatologa, obustavljen upis pacijenata

02.12.2020.

15:33

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

Zbog ograničenog broja dolazaka Adriane Marie Camino Varela, dr. med., spec. dermatovenerolog i Diega Carlosa Varele, dr. med., spec. kirurg i velikog broja pacijenata na listi čekanja, Dom zdravlja privremeno obustavlja upis pacijenata za pregled kod spomenutih specijalista.

Naravno, i s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju te uz činjenicu da za sljedeću godinu nisu definirani uvjeti dolazaka.

Zadnjih desetak godina se proširila otočka pojavnost patoloških kožnih bolesti uz upozoravajuću pojavu zloćudnih melanomskih madeža od kojih uznapredovani melanom metastazira u druge dijelove te je jedan od najzloćudnijih tumora sa rijetko uspješnim ishodom.

Zbog toga su pacijenti s otoka Korčule, Lastova i poluotoka Pelješca morali putovati u Dubrovnik ili Split zbog dermatoskopskih pregleda kože.

Od 2015. godine su zbog tih razloga jedanput tjedno ugovorom s DZ Korčula dolazili iz Dubrovnika u Dom zdravlja Korčula spomenuti specijalisti, koji su uz kirurško uklanjanje raznih tumora omogućavali i preventivne preglede kože u cilju ranog otkrivanja malignih promjena. Da bi se pacijentima izvan DZ Korčula omogućili slični zahvati njihove usluge su bile dostupne za potrebe Lige protiv raka Korčula-Pelješac, Mljet, Lastovo.

Liječnici Varela su planirali otvoriti ambulantu u Korčuli, ali po običaju i za slične djelatnosti njihov plan su poremetili papirologija, prostor, nepovoljni kredit i oni su sada uz Dubrovnik (Marin Med) planiranu ambulantu iz Korčule otvorili u Pločama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.