Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Korčula obilježava svetkovinu Sv. Marka

25.04.2021.

12:15

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

Danas su Korčulani svečanom sv. misom u katedrali sv. Marka iskazali poštovanje i ljubav Svetome Marku evanđelisti – titularu katedrale, patronu i zaštitniku župe Korčula, kojega Korčulani štuju stoljećima kao mučenika koji je svoj život ugradio u temelje Kristove crkve.

Kako je svečev dan u nedjelju Sv. Mise su po nedjeljnom rasporedu.

"Danas je sv. Marko zaštitnik naše župe i župne zajednice i nedjelja Dobrog Pastira - dan molitve za svećenička i redovnička zvanja. Neka je blagoslovljena Svetkovina sv. Marka, a onima koji slave imendan čestitamo", uputio je poruku korčulanski župnik i dekan don Frano Kuraja, pozvao vjernike da molimo Gospodara žetve da po zagovoru sv. Marka pošalje dobrih radnika u svoju žetvu.

Zbog poznate epidemiološke situacije procesija se neće održati.

Povijest govori da je već u 11. stoljeću nakon sagrađene katedrale u Veneciji, gdje je Sveti Marko proglašen zaštitnikom grada Venecije i cijele Mletačke republike, po uzoru na Veneciju i Korčulani su uzeli Svetoga Marka za svoga zaštitnika i izgradili mu veliku istoimenu katedralu.

Zanimljivo je spomenuti da su mnogi Korčulani i ustanove pod imenom MARKO obilježili i povijesna događanja. Katedralu su korčulanskim kamenom gradili čuveni graditelji Marko Andrijić i Marko Pavlović-Milić. To ime nosio je i čuveni Korčulanin, putnik i istraživač dalekog Istoka Marko Polo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.