Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Korčulani izrađuju Plan upravljanja povijesnom jezgrom

15.03.2019.

11:00

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Korčula

Grad Korčula

Foto: - / -

Grad Korčula u suradnji s razvojnom agencijom KORA-om organizirao je 13. ožujka tri fokus grupe koje će pomoći pri izradi Plana upravljanja starom gradskom jezgrom u sklopu provedbe projekta "Revitalizacija obrambenih utvrda grada Korčule", ukupne vrijednosti 5,3 milijuna kuna.

Od ukupne vrijednosti projekta, 4.204.949,92 HRK bespovratnih sredstava osigurano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj – OP Konkurentnost i kohezija, dok će Grad Korčula sudjelovati u iznosu od 1.051.237,48 HRK.

Prva fokus grupa- gospodarstvo s naglaskom na turizam, raspravljala je o izazovima poslovanja, mogućnostima razvoja turizma, ali i posljedicama sve većeg porasta turista i poslovnih objekata u staroj gradskoj jezgri i njezinoj neposrednoj okolici.

Druga fokus grupa- institucije i udruge, raspravljala je temu značaja udruga za razvoj i promociju Grada Korčule, o prostorima u kojima djeluju određene udruge i institucije s područja stare gradske jezgre, njihovoj dostatnosti i potrebama istih te mogućnostima poboljšanja uvjeta za korisnike.

Posljednja fokus grupa bila je i najposjećenija, a okupila je stanovnike stare gradske jezgre. S gradonačelnikom, predstavnicima Grada Korčule, djelatnicima  razvojne agencije KORA-e i predstavnicima tvrtke izrađivača plana Urbanex d.o.o. stanovništvo je iznosilo svoje probleme i izazove života u staroj gradskoj jezgri s kojim se svakodnevno suočavaju, ali iznijelo i niz prijedloga za poboljšanje uvjeta i kvalitete života kao i prijedloge za očuvanje života stare gradske jezgre koja neće biti usmjerena samo na razvoj turizma.

Nakon održanih spomenutih fokus grupa, Urbanex d.o.o. će na temelju dobivenih informacija izraditi nacrt dokumenta Plana upravljanja starom gradskom jezgrom koji će stanovništvo, gospodarstvenici, institucije i udruge također imati prilike komentirati i predlagati izmjene i dopune, a o čemu će biti pravovremeno obaviješteni.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.