Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Korčulani na Badiji štovali Perdun

03.08.2019.

17:56

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

Jučer je poslijepodne veliki broj ribarskih i turističkih brodica doplovio s velikim brojem hodočasnika na otok Badiju proslavi blagdana Gospe od Anđela, ili kako se ovdje štuje kao Perdun (Gospa od Otoka,Gospa od Milosti, Porcijunkula).

Korčulani ju stoljećima časte i uvijek joj se s pouzdanjem obraćaju za pomoć.

Prije svečane plovidbene procesije sa ikonom čudotvorne Gospe od otoka, iz korčulanske katedrale do brodice su je nosili bratimi korčulanskih bratovština.

U korčulanskom vjerničkom puku živi istinska vjera u čudotvornu moć i majčinski zagovor Blažene Djevice Marije koja je 1571. svojim zagovorom očuvala Korčulu od turskih napada.

Ikona je za vrijeme svete mise i oprosta bila izložena na klanjanje vjernicima. Svečanost je predvodio Fra Stipan Klarić, hercegovački franjevac, odgojitelj novaka na Humcu,koji je održao i oprost uz štovanje i sjećanje na Franju Asiškog koji je u 13. stoljeću duhovno obnovio Katoličku crkvu i osnovao franjevački red.

Nakon liturgijske svečanosti, Gospina slika je navečer ponovno okićenom brodicom vraćena u katedralu Svetoga Marka u Korčuli gdje se čuva do kompletne obnove Badije,koju obnavljaju franjevci Bosne Srebrene.

Niko Perić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.