Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Korčulani slave blagdan sv. Todora i Dan Grada

29.07.2020.

17:57

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

Danas je svetkovina svetog Todora mučenika, kojega Korčulani slave na dva načina, kao svog zaštitnika uz Dan Grada Korčule, te suzaštitnika župe Sv. Marka u Korčuli. Zbog epidemiološke situacije proslava je skromnija bez većeg okupljanja.

Prijepodne je u kino dvorani održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Korčule na kojoj su uz pozdravne riječi Dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića i načelnika Općine Lumbarda Igora Kršinića, u ime svih načelnika općina s otoka Korčule i poluotoga Pelješca, izvješće o redu u protekloj godini te program novih projekata je podnio gradonačelnik Andrija Fabrisa.

Zatim se prišlo dodjeli Javnih priznanja Grada Korčule. Osobna godišnja nagrada je uručena sportskom novinaru i uredniku portala Marko Polo Sport-Nenadu Kosoviću, te Doris Jurjević koja se ističe u dugogodišnjem humanitarnom radom.

Kolektivne godišnje nagrade Grada Korčule su dobili Županijski zavod za hitnu medicinu-Ispostava u Korčuli uz 40 godina postojanja, čiji zaposlenici obavljaju jedan od najtežih i najodgovornijih poslova i utjecaja na život ugroženog pacijenta.Kolektivna je godišnja nagrada uručena i Korčulanskom plivačkom klubu KPK uz 90 godina postojanja i uspješnog rada,koji iako iz izolirane sredine postižu zavidne rezultate.

Uoči Dana Grada Korčule je i Zajednica Športskih udruga proglasila sportske laureate za 2019.godinu. Sportašem godine je proglašen taekwondo borac Dinko Šegedin iz TKD “Forteca“, a najbolja sportašica je Irena Šegedin iz „Fortece“. Najbolja ženska ekipa je Plivačka ekipa Korčulanskog plivačkog kluba, dok su za dvije najbolje momčadi u prošloj godini proglašeni Mini rukometaši Rukometnog kluba „Korčula“ i Mlađe vaterpolo nade „KPK“.

U liturgijskom dijelu proslave Sv. Todora, suzaštitnika Grada Korčule, večer je prije je tradicijskim obredom u katedrali Sv. Marka iznesena kasa s relikvijama svetoga Todora mučenika, da bi bila dostupna na čašćenje vjernicima.

Večeras će se središnjim misnim slavljem u crkvi sv. Marka u 19 sati i 30 minuta, zatim pred noć održati i svečana procesija s "kasom" sv. Todora okolo Grada, koju će kao i prethodnu misu predslaviti mons. Toma Lučić.

Navečer, bez psjetitelja će izvedbom Moreške putem video zapisa u 21 sat i 30 minuta biti čestitan Dan Grada Korčule uz blagdan Sv.Todora, suzaštitnika Župe Sv.Marka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.