Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Korčulanska kraška polja u projektu javnog navodnjavanja

23.07.2019.

14:11

Autor: Radio Dubrovnik/Tonči Donjerković

Općina Vela Luka

Općina Vela Luka

Foto: - / -

U upravnoj zgradi Općine Vela Luka održan je radni sastanak predstavnika svih jedinica lokalne samouprave otoka Korčule na temu realizacije vrijednog projekta javnog navodnjavanja korčulanskih kraških polja.

Ovom skupu, između ostalih, nazočili su predstavnici Hrvatskih voda, Regionalnog vodovoda Neretva-Pelješac-Korčula-Lastovo, javnog komunalnog poduzeće "Vodovod" Blato, te zagrebačke tvrtke Vodoprivredni projektni biro d.d. , kao izrađivač projektne dokumentacije.

Istaknuto je da će se ovaj značajan projekt financirati putem programa ruralnog razvoja, a sufinancirat će ga Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, te Dubrovačko-neretvanska županija. Potpisivanjem ugovora osigurano je 800 tisuća kuna za pripremu projekta u ovoj godini.

Što se tiče Općine Vela Luka rečeno je da ona kao i krajnji korisnici javnog sustava navodnjavanja neće snositi nikakve troškove izrade projektne dokumentacije, te izvođenja radova na projektu.

Na području velolučke Općine programom javnog navodnjavanja obuhvaćena su četiri polja: Bradat, Vrbovica, Kruševo i Potoračje.

Sudionici radnog sastanka nakon toga su obišli otočka kraška polja na području Općine Vela Luka, Blato, Smokvica, Lumbarda i grada Korčule, te se upoznali s mogućnostima njihova navodnjavanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.