Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Korčulanski turistički minimum minimuma

29.05.2020.

12:22

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

U odnosu na prošlu godinu u vremenu od 1. ožujka do 26. svibnja, ovogodišnji broj dolazaka i turističkih noćenja je minimum minimuma, slikovito uspoređuje Hana Turudić, direktorica Turističke zajednice Grada Korčule.

Kroz spomenuto razdoblje Korčula je prošle godine zabilježila deset tisuća dolazaka, a ove samo 200 turista, koji se i ne mogu svrstati u turiste, jer su se za vrijeme koronavirusa zatekli na Korčuli u vlastitim kućama za odmor.

Neumoljive brojke pokazuju i minimalan broj noćenja. Prošle godine od 1. ožujka do 26. svibnja je bilo ostvareno 26 tisuća noćenja, a ove godine 4,5 tisuća.

Smanjenjem mjera pandemije za ovogodišnji dolazak na Korčulu ima upita,navodi direktorica TZ Grada Korčule.

Najviše iz susjednih zemalja, što je pokazala online prezentacija u susretu s  novinarima iz Izraela, kada je Hana Turudić, kako i svakodnevno putem web mreže i video objavama TZ Grada Korčule objasnila kako doći do Korčule, gdje se smjestiti i što od planiranog odmora mogu dobiti, jer gosti traže povoljne osamljenije destinacije privatnog smještaja i u kampovima.

Upite traže i privatni iznajmljivači (na području Grada Korčule ih je deset tisuća) koji žele privući goste, iako je za očekivati da se svi neće ove godine baviti tom djelatnošču.

"Više turista je zainteresirano vjerovanjem da će pandemija nestati pa su zainteresirani za dolazak u Korčulu tijekom mjeseca rujna ili listopada ove godine. Turistička zajednica im daje sve potrebne podatke uz proširenje ponude, kao šetnje, biciklizam i boravak u prirodi, što je i svrstano u zdravstveni turizam, u kojemu turisti mogu kušati i razne pripravke ljekovitih namirnica, čijih izvora ima u izobilju u susjednim selima na otoku Korčuli. Hoteli se još ne otvaraju", kaže Hana Turudić.

Hotel Lešić-Dimitri najavljuje 1. lipnja, a čuveni Port 9 Resort (HTP Korčula nudi visoko kvalitetan smještaj u Hotelu, Apartmanima, Mobilnim kućicama i Kampu) od 15.lipnja.

Otvorena je i ACI marina u Korčuli, što će nautičkim turizmom još bolje pozicionirati Korčulu na turističkom tržištu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.