Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Korčuli novi mamografski uređaj

29.12.2020.

16:12

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

U ponedjeljak 28. prosinca je u zgradi Doma zdravlja Korčula upriličeno puštanje u rad novog mamografskog uređaja s digitalnom tomosintezom dojke Selenia Dimensions Mamography System - 3Dimensions System 3D.

Vrijednost uređaja je 1,5 milijuna kuna financiran sredstvima Ministarstva zdravstva, Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Korčule te uz donaciju Lige protiv raka Korčula – Pelješac – Lastovo – Mljet, čiji je predsjednik Niko Violić zahvalio na podršci i pozdravnim riječima korčulanskom gradonačelniku Andriji Fabrisu i ravnatelju Doma zdravlja Korčula dr. Sebastijanu Fabrisu, te Dubrovačko-neretvanskom županu Nikoli Dobroslaviću sa zamjenikom Joškom Cebalom.

"Kroz ovih 17 godina postojanja Lige žene su iz svih ogranaka nosile sve akcije, one su najzaslužnije za sve aparate koje smo kupili ili pomagali kupiti, za sve pomoći i posjete bolesnima, za organizirane preglede, za sva ona ljetna i zimska događanja, za sve dobro, za nadu i osmijeh bolesnima", naglasio je Niko Violić, predsjednik Lige protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet.

"Izbog toga se danas potvrđuje kupnja digitalnog mamografa za čuvanje njihovog zdravlja,koji će slijedećih dvadesetak godina pomoći preventivu zdravlja naših žena", istaknuo je sa zadovoljstvom Niko Violić.

Na mamografu će raditi spec. radiolog dr. Sebastijan Fabris koji za 3D mamograf ističe novu tehnologiju u mamografiji uz najveću dijagnostičku sigurnost u otkrivanju i dijagnozi karcinoma dojke popraćeno slojevnim snimanjem uz jasniju, cjelokupniju i sveobuhvatljiviju vidljivost tumorskih lezija u odnosu na dosadašnju klasičnu 2D mamografiju.

Sredstva za kupnju mamografa su se počela prikupljati 4. veljače 2020. svečanim koncertom uz Svjetski dan borbe protiv raka. Prvi predsjednik Lige bio je dr. Ante Komparak, prisjetivši se kako su prije 17 godina postavili zadatak ulagati u prevenciju a zatim u dijagnostiku. Spomenuo je nekoliko istaknutih suradnika i pomagača kao najveću aktivisticu Mladenku Marinković iz Orebića te sada pokojne akademika Iva Padovana  i prim. dr. Marka Margaritoni, izrazivši veliki iskorak u borbi protiv ove opake bolesti čestitajući Ligi na pokretanju akcije za kupnju mamografa.

"Ovaj aparat je iskorak u najboljoj dijagnostici za zdravlje žena,koji će pacijenticama s ovog dijela županije  omogućiti manja putovanja do bolnica na kopnu",rekao je župan Dobroslavić.

„Dobro je činiti dobro!", posebno je uz Božić i Novu godinu poručio Niko Violić, predsjednik Lige protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo,Mljet, dodavši kako je lijepo kada nam se želje ostvare, a nama su se ostvarile jer smo za ovaj Božić dobili 3D mamograf koji smo toliko željeli.

Još jednom se pokazalo kada ljudi vjeruju  i žele nešto nema prepreke da se to i ne ostvari.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.