Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Korisnica Doma za starije u Pločama zaražena koronavirusom

10.04.2020.

15:35

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Stožer za civilnu zaštitu Dubrovačko-neretvanske županije izvijestio je u petak na izvanrednoj konferenciji za medije kako je zabilježen prvi slučaj koronavirusa kod jedne korisnice Doma za starije osobe u našoj županiji.

Riječ je o privatnom Domu koji se nalazi u Pločama, a u kojem je već ranije testirana pozitivno jedna njegovateljica.

"U Domu je ukupno bilo smješteno 12 korisnika, dva su tijekom jučerašnjeg dana prebačena u OB Dubrovnik, dok je prijevoz treće osobe u tijeku. Ostalih 9 korisnika je i dalje smješteno u Domu u samoizolaciji i upravo je u tijeku njihovo testiranje. Bit će testirani i svi djelatnici”, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite DNŽ Joško Cebalo.

Voditelj Odjela za infektologiju i pomoćnik ravnatelja za kvalitetu OB Dubrovnik Stjepan Đuričić istaknuo je kako su dva korisnika Doma lošijeg općeg stanja te imaju upale pluća, ali su na terapiji i zasada stabilni.

"Sedam je pozitivnih osoba u OB Dubrovnik na liječenju na odjelu Zaraznog, jedanaest osoba čije rezultate čekamo, a među njima prije spomenuta dvojica štićenika Doma. Uzmite u obzir da je kod starijih ljudi, treće životne dobi, s kroničnim terapijama, bolest poput koronavirusa velik problem", naglasio je Đuričić te dodao kako je sedam COVID-19 pozitivnih osoba u sekundarnom smještaju, u Studentskom domu Dubrovnik, a dva pacijenta na jedinici intenzivnog liječenja

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić je istaknuo kako je slučaj pozitivne njegovateljice u ovome domu otkriven prekjučer, o čemu je javnost obaviještena na konferenciji za medije u četvrtak, a odmah po saznanju krenulo se u obradu korisnika i djelatnika doma.

"Njegovateljica je 30. ožujka zadnji put boravila u Domu u Pločama, a ona je testirana pozitivna prekjučer. Nakon toga uslijedila su testiranja, a pristupili smo i izolaciji svih osoba koje su u vezi s Domom za starije i nemoćne", naglasio je Lakić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.