Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Kršćansko lice kulture: Korizmeni križni put na Srđ

26.03.2023.

09:39

Autor: Radio Dubrovnik

Korizmeni Križni put do Srđa

Korizmeni Križni put do Srđa

Foto: Dubrovačka biskupija / -

Na petu korizmenu nedjelju 26. ožujka u 14 sati ispred prve postaje Križnog puta na Srđu počet će se moliti tradicionalna korizmena pobožnost križnog puta padinama Srđa. Pobožnost će predvoditi dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

Korizmeni križni put padinama Srđa moli se od 1998. godine.

Križ na Srđu je 1937. godine podigao dubrovački biskup mons. Josip Marija Carević kao uspomenu na 1900 godina od Kristove smrti. Taj križ je srušen raketiranjem u Domovinskom ratu 6. prosinca 1991. godine. Na podnožju tog starog križa tadašnji dubrovački biskup mons. dr. Želimir Puljić dao je, nakon rata, podići novi križ, dar hvarskog biskupa mons. Slobodana Štambuka. Novi kameni križ blagoslovljen je 12. listopada 1997. godine prigodom zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije u Dubrovniku, a blagoslovio ga je sluga Božji Franjo Kuharić, zagrebački nadbiskup i kardinal. Već sljedeće korizme prvi put se molila pobožnost od magistrale do vrha Srđa.

Godine 2014. Grad Dubrovnik uredio je i postaje Križnog puta na Srđu. Postaje su obilježene brončanim reljefima, a postavljene su na kamene postamente trokutnog tlocrtnog oblika u sklopu kojih su posađene zavičajne biljne vrste prirodno zastupljene u sastavu flore padina Srđa. Duljina puta serpentinama od magistrale do tvrđave Imperijal iznosi 2300 metara.

Korizmeni križni put ušao je i u program manifestacije Kršćansko lice kulture.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.