Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Lasić Ćoriću: Poništite natječaj za sufinanciranje energetske obnove kuća!

20.09.2020.

12:23

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić uputio je dopis ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću te direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniši Kukiću. Dopis prenosimo u cijelosti.

Poštovani ministre,

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u utorak 1. rujna 2020. u 9 sati je otvorio dugoočekivani natječaj za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, na koji je planiralo aplicirati puno korisnika iz cijele RH, pa tako i iz Općine Konavle.

Kao odgovorna jedinica lokalne uprave uključili smo se u projekt natječaja, organizirajući javne prezentacije za potencijalne korisnike, kako bismo ih motivirali i pomogli za pripremu dokumentacije te apliciranje.

Nažalost, najveći broj ljudi koji su pripremili svu potrebnu obveznu dokumentaciju, uključujući i energetske preglede te energetske certifikate čija izrada košta, nije se u konačnici uspjela prijaviti na natječaj, jer u tehničkom smislu nije bilo moguće podnijeti prijavu ili se uopće ulogirati u sustav, koji je istovremeno obavještavao o pogrešci servera.

Štoviše, iz informacija koje pristižu iz cijele RH, evidentno je da su se brojni prijavitelji jednako tako suočili s istom tehničkom preprekom zbog koje jednostavno apliciranje nije bilo moguće.

Moramo biti svjesni kako su mnogi ili svi od njih potrošili znatan novac za pripremu dokumentacije, potrošili svoje vrijeme, energiju i u konačnici svoja očekivanja, ali je po svemu zaključiti da su prijave “prolazile” selektivno. Stoga nas posebno čudi službeni stav FZOEU-a, odnosno obavijest na njihovim mrežnim stranicama o broju zaprimljenih prijava i zatvaranju natječaja, u kojoj se predmetna situacija potpuno ignorira.

U radu općenito, a posebno kad su uključena moderna tehnološka dostignuća, pogreške se događaju i za njih imamo puno razumijevanje. Međutim, ovakvim razvojem događaja i epilogom u konačnici, potpuno je jasno kako svi građani odnosni prijavitelji nisu imali jednaku šansu i to je neprihvatljivo.

Stoga molimo i tražimo poništenje i ponovno raspisivanje predmetnog natječaja, odnosno bilo koje drugo rješenje koji će svima omogućiti jednaku šansu za prijavljivanje.

S poštovanjem,
Općinski načelnik
Božo Lasić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.