Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Lasić: Ravnateljica Pušić i osoblje Doma Konavle imaju moju punu potporu

20.12.2020.

11:40

Autor: Radio Dubrovnik

Općina Konavle

Općina Konavle

Foto: - / -

U Cavtatu je u četvrtak održana 23. sjednica Općinskog vijeća. Zbog epidemioloških mjera sjednica je održana u dvorani hotela Croatia. U sklopu vijećničkih pitanja Ljubica Brailo pitala je gdje je zapelo etažiranje stanova na Zvekovici i koliko je Općina utrošila u oslobađanje obveza poduzetnika.

Odgovore je zatražila u pismenom obliku, no načelnik Lasić ipak je odgovorio:

„Svi su stanovi uknjiženi i etažirani. U tijeku je procjena tih stanova. Dakle, jamčim da nitko od sadašnjih stanara neće biti oštećen ili na bilo koji način isključen od prava na svoj stan. Procedura za uknjižbu stanova bila je dugotrajna i teška, ali je završena, mislim da smo našli i model i način dodjele stanova. Obećali smo da ćemo taj problem riješiti i riješit ćemo ga.“

Odgovorio je i da su svim ugostiteljima „oproštene“ javne površine kao i zakupi poslovnih prostora. Općina se odrekla primanja u iznosu od oko 200 000 kn mjesečno. To je značajan iznos i načelnik smatra da to većina ugostitelja cijeni i poštuje. „Točnu brojku nemam, ali mi smo jedina općina koja je to napravila u ovoj mjeri. Ne samo u županiji nego i šire.“ – rekao je načelnik.

Luko Subašić pitao je postoji li mogućnost osnivanja Poslovnoga inkubatora za mlade.
Načelnik je rekao da bi servisna zona Zračne luke Dubrovnik uskoro trebala prijeći u vlasništvo Općine Konavle kada će biti napravljena jedna gospodarska zona u kojoj će biti osigurana radna mjesta, te je plan da tu bude i jedan poduzetnički inkubator.
„Postoji nekoliko vrhunskih tvrtki iz Hrvatske koje su zainteresirane i mi ćemo im maksimalno izići u susret.“ – rekao je načelnik.

Paula Janović pitala je što točno Općina planira napraviti s nekretninom Ljetnoga kina u Cavtatu. Također je pitala postoji li način da se vlasnicima hotela Albatros i Epidaurus uvjetuje da održavaju okoliš.
Načelnik Lasić odgovorio je da je Ministarstvo kulture spremno financirati cjelokupnu digitalnu opremu za Kino Cavtat, a osim toga tamo se planira napraviti i polivalentno igralište za košarku, rukomet, odbojku i druge sportove.
„Vjerujem da ćemo već u lipnju sljedeće godine tamo imati prvu projekciju. Žao mi je što je ta nekretnina uopće ikada iznajmljena, ali okrećemo novu stranicu.“ – rekao je načelnik Lasić.
„Što se tiče hotela Albatros i Epidaurus, oni jesu nešto uredili prije ljeta, ali uistinu sam nezadovoljan njihovim odnosom prema zajednici i radnicima.“ – rekao je načelnik Lasić.

Srđan Meštrović pitao je postoji li projekt vjetroelektrana u Konavlima i, ako da, u kojoj je fazi. Pitao je i tko obavlja održavanje javne rasvjete u Konavlima i može li Općina to preuzeti kako bi smanjila troškove.
„Na Konavoskim brdima postoji građevinska dozvola, ali je došlo do nekih problema s nadležnom državnom agencijom. U međuvremenu se promijenila tehnologija i sad bi trebalo biti manje stupova koji bi trebali biti viši, a za istu količinu energije. Iskoristit ćemo ovo pitanje i pitati Ministarstvo što se događa s time.“ – rekao je načelnik.
Dodao je da Općina plaća 1 800 000 kn godišnje za održavanje javne rasvjete i da je na početku krize uvedeno da svaka druga žarulja ostaje upaljena tijekom noći.
„Što se tiče blagdanske rasvjete, moj stav znate. Mi smo kupili opremu za Dom za starije u vrijednosti od oko 70 000 kn, a blagdansko kićenje koštalo bi oko 180 000 kn. Pozvao sam ugostitelje i ostale sumještane da okite svoje izloge, okućnice i domove. Nadam se da će dogodine biti bolje, sada u ovoj situaciji moramo biti socijalni i odgovorni, bolje je uložiti novac u korisnije stvari i potrebe.“ – rekao je načelnik.

Juraj Magud pitao je može li Općina Konavle potaknuti osnivanje strukovne srednje škole, po uzoru na Srednju poljoprivrednu i tehničku školu Opuzen.
Načelnik Lasić istaknuo je da smatra da je riječ o dobroj ideji i da će ispitati mogućnosti pokretanja takve inicijative.
Ivo Car pitao je može li Općina Konavle pomoći obilježiti 100 godina NK „Slaven“ Gruda. Istaknuo je da smatra da je uprava Doma za starije Konavle, na čelu s ravnateljicom Lucom Pušić napravila odličan posao kad je koronavirus probio u Dom i da smatra da su zlobni komentari pojedinaca nešto na što Općina treba oštro reagirati.
Načelnik je odgovorio da je njegov prijedlog da se dogodine proglasi 100 godina nogometa u Konavlima, te u sklopu te akcije obilježi i „Slavenova“ godišnjica.

Puna potpora Domu za starije Konavle
Govoreći o Domu za starije načelnik Lasić istaknuo je da je prije nekoliko dana poslao pismo ministru Berošu i županu Dobroslaviću ističući „ogroman posao koji je tamo napravljen“.
„Želim zahvaliti OB Dubrovnik, ZZJZ DNŽ, Domu zdravlja Dubrovnik, županijskom Stožeru na čelu s Joškom Cebalom i županu Dobroslaviću na pomoći koju sa nam pružili. Međutim, svi moramo biti upoznati s onim što su te žene napravile. Danonoćno su radile svoj posao, svoje su zdravlje izložile kako bi pomogle svim korisnicima, za njihovu hrabrost i odvažnost treba skinuti kapu i pokloniti im se. Zasigurno je to jedini dom u Hrvatskoj koji nije poslao zaražene korisnike u bolnicu, osim onih kojima je to bilo nužno potrebno. Time smo spriječili opterećenje bolnice i svi bi to trebali cijeniti. Ovdje vam javno izjavljujem da gospođa Luce Pušić i osoblje Doma imaju moju apsolutnu podršku za posao koji su vrhunski odradili. Hvala im! Rekao sam ravnateljici da zaposlenicama Doma isplati nagrade jer su te žene to zaista zaslužile.“ – rekao je načelnik.
Lucija Miljanić pitala je ima li Općina stav o preimenovanju Zračne luke Dubrovnik u Zračnu luku „Ruđer Bošković“, što je izneseno na današnjoj sjednici dubrovačkoga Gradskog vijeća.
„To je bila i moja inicijativa i smatram da je dobra ideja i da moramo preduhitriti neke koji svojataju toga hrvatskog velikana.“ – rekao je načelnik Lasić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.