Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Luka Ploče u prvom tromjesečju 2020. s 3,5 milijuna kuna minusa

11.06.2020.

10:04

Autor: Radio Dubrovnik

Ivo Cagalj/PIXSELL

Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / -

Tri i pol milijuna kuna gubitak je koji je u prvom tromjesečju 2020. godine iskazala Luka Ploče u svom financijskom izvješću Zagrebačkoj burzi. Više je parametara utjecalo na taj negativni poslovni rezultat.

Iako su teretne luke u znatno povoljnijem položaju od putničkih u vremenu krize zbog COVID-a 19, ta je situacija utjecala i na smanjenje prometa u trgovačkim lukama, pa je Luka Ploče u prva tri mjeseca zabilježila pad prometa od 31,5 posto u odnosu na isti period lani.

Veći su i troškovi nabave roba, ali najznačajniji porast troškova od preko 41 posto odnosi se na komunalnu naknadu, a troškovi su porasli i zbog primjene Međunarodnog standarda financijskog izvještavanja koji se prvi put primjenjuje od ove godine, pa se obračun amortizacije povećao za 20 posto i obračun kamata za 31 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Tako dobit prije kamata, poreza i amortizacije iznosi 913 tisuća kuna, dok je po novim pravilima izračunat, gubitak od neto gubitak iznosi 3,5 milijuna kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.