Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Luka Porto Uš u Korčuli dobila funkcionalni i estetski izgled

04.10.2020.

16:00

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

Više godina smo pratili neurednost u uvali "PORTO UŠ" u Korčuli, većim dijelom zapadna strana s operativnom obalom. Ni podmorje nije bilo čisto, jer su ga nekoliko godina unazad po dva puta godišnje čistili ronioci ERK „Korčula“.

Uz samu rivu bile su nesigurne privezane barke mještana, dok su zaklon tražili i nautičari.

Prije tri mjeseca je Županijska lučka uprava Korčula uvela tvrtku Marinetek Adriatic d.o.o. iz Šibenika, koji su uspjeli završiti radove na izgradnji Pontonske komunalna luke gdje se prednost daje privezivanju plovilima lokalnog stanovništva duljine do 8 metara.

U luci su tri pontonska gata, od kojih je glavni duljine 100 metara valobranskog tipa dok su druga dva pojedinačne duljine 60 metara namijenjena za vez plovila.

Sveukupni troškovi su 3,9 milijuna kuna. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sudjeluje s 3,5 milijuna, a ostatak osigurava Županijska lučka uprava Korčula uz pomoć Dubrovačko- neretvanske županije.

"Sada, poslije javnog poziva Upravnog vijeća ŽLU-Korčula, slijedi obrada zahtjeva vlasnika plovila i određivanje pozicije veza za svaki pojedini brod, što će pridonijeti i redu u luci", zadovoljno ističe Ante Tvrdeić, direktor ŽLU-Korčula, što će sigurno upotpuniti i turističku ulogu spomenute luke u kojoj je s istonče strane hotel Port 9, apartmansko naselje i autokamp s plažama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.