Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Lumbarjani proslavili Dan Općine

14.08.2019.

15:41

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

U prigodi proslave blagdana Svetog Roka i Dana Općine Lumbarda održana je sinoć u Lumbardi Svečana sjednica Općinskog vijeća koju je vodio predsjednik Ivan Bažika. Inače, Lumbarjani će Svetog Roka proslaviti uz misu i procesiju na svetkovinu u petak 16.kolovoza.

Pozdravio je nazočne dužnosnike i goste, predstavnike tijela Državne uprave, lokalne samuprave i Dubrovačko-neretvanske županije, doktore znanosti, sveučilišne profesore, umjetnike, župnika Lumbarde.

Uz izraze dobrodošlice je općinski načelnik Igor Kršinić izdvojio prioritete razvoja općine: Razvoj gospodarstva sa naglaskom na turizam kao prioritetnu granu, ulaganje u znanje i zapošljavanje, podizanje kvalitete života te očuvanja kulturno-povijesne baštine.

U ime lokalne samouprave čestitku za Dan Općine Lumbarda uputito je Andrija Fabris gradonačelnik Grada Korčule te Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora zastupnik Branko Bačić. Svi su čestitali Lumbardi koja je anketom Večernjeg lista izabrana za ovogodišnjeg šampiona turizma.

Na sjednici su u svečanom ozračju uručena općinska javna priznanja ovogodišnjim laureatima. Osobna godišnja nagrade Općine Lumbarda je uručena prof. dr. sc. Nikoli Miroševiću iz Blata za izniman doprinos na području znanstvenih i stručnih projekata vezanih uz Općinu Lumbarda.

Istu je nagradu dobio prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica iz Zagreba za izniman doprinos na području povijesti i znanosti vezanih uz Općinu Lumbarda,koji je istraživanjima prapovijesnih, antičkih i helenističkih nalazišta u Lumbardi otkrio prošle godine novi fragment Lumbardske psefizme koja je najpoznatiji i najistraživaniji grčki spomenik iz Hrvatske.

Kolektivna godišnja nagrada je dodijeljena Kulturnoj udruzi "Ivo Lozica" iz Lumbarda a povodom 90. obljetnice osnutka i neprekidnog rada Narodne glazbe Lumbarda.

Za izniman doprinos na području sporta Osobne godišnje nagrade Općine Lumbarda su dodjeljene Vidu Peručiću i Lauri Milina iz Lumbarde. Vid je kao član taekwondo kluba Forteca u ovoj godini osvojio prvo mjesto na prvenstvu Hrvatske u taekwondo formama. Laura Milina plivačica KPK iz Korčule je tijekom 2018. i 2019. na lokalnoj, regionalnoj, državnoj i međunarodnoj razini bila stalno među najboljima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.