Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Majka i sin osumnjičeni za prijevaru, lažni iskaz i krivotvorenje isprava

28.01.2020.

11:46

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Nakon kriminalističke istrage 47-godišnjakinja je osumnjičena za tri kaznena djela - davanja lažnog iskaza, krivotvorenja isprava i prijevare, a njen 28-godišnji sin za kazneno djelo prijevare. Osumnjičeni se nalaze u SAD-u i trenutno su nedostupni policiji te je za njima raspisana potraga.

Sumnjiči se 47-godišnjakinja da je, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi za sebe i svog 28-godišnjeg sina, prilikom podnošenja zahtjeva za priznavanje prava na obiteljsku invalidninu kao članu obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja, dala lažan iskaz o svom bračnom statusu.

Time je dovela u zabludu djelatnike Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i djelatnike Ureda državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji su joj priznali pravo na obiteljsku invalidninu i mirovinu kao sukorisnicima.

Također se sumnjiči da je od trenutka podnošenja zahtjeva, od 2012., kontinuirano dostavljala krivotvorene potvrde o redovnom školovanju svog sina u SAD-u.

Temeljem svega navedenog, isplaćen im je novčani iznos od preko milijun kuna, odnosno 1.147.240 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.