Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Maslinaru Antunu Vukasu iz Stona zlato na Noćnjaku za ekstra djevičansko ulje

17.05.2022.

12:03

Autor: HRT - Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Berba stare masline

Berba stare masline

Foto: Dnevnik / HRT

Pelješki maslinari, iako je za većinu njih prošla godina bila uspješna, a proizvedeno ulje mahom bilo ekstra djevičanske kakvoće, ne mogu se pohvaliti niti sudjelovanjem, a još manje dobivenim priznanjima na ovogodišnjem međunarodnom susretu maslinara i uljara Noćnjak 2022. koji je u organizaciji zadružnog saveza Dalmacije održan u Supetru na Braču.

Za to razloga za zadovoljstvo itekako ima maslinar Antun Vukas iz Stona, inače dugogodišnji tajnik Stonske glazbe koji je za svoje ekstra djevičansko ulje od sljubljenih sorta oblice i izvorne pelješke paštrice dobio zlatnu medalju. U svom masliniku uzgaja i obrađuje 370 starijih i mlađih stabala maslina.

Inače je na Pelješcu nešto više od 1.400 hektara maslinika na rodu je oko 150 tisuća stabala, a samo na poluotoku rastu tri autohtone sorte – paštrica, sitnica i česvinka, većinom na stonskom području koje je istražio i u posebnoj knjizi obradio pokojni istaknuti maslinarski stručnjak, Pavle Bakarić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.