Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Mato Jerinić preminuo u 81. godini

23.07.2020.

13:34

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

U 81. godini napustio nas je dugogodišnji novinar, urednik i književnik Mato Jerinić. Svoju novinarsku karijeru počeo je na Radio Dubrovniku, a kao urednik potpisivao je i jednu od prvih tjednih kontakt emisija u radijskom programu, "Otvoreni studio".

Potom je prešao u dubrovačko dopisništvo Slobodne Dalmacije gdje je dočekao mirovinu. Tijekom agresije na Dubrovnik izvještavao je o ratnim stradanjima Grada i juga Hrvatske.

Osim novinarskog traga, aktivno je sudjelovao u kulturnom životu Dubrovnika. Uz ostalo, bio je urednik časopisa "Dubrovnik", autor scenarija ceremonijala otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara. Jedan je od osnivača Društva dubrovačkih pisaca kao i inicijator i predsjednik Likovne kolonije Trnovica u njegovu rodnom kraju u Dubrovačkom primorju, kojem je ostao vjeran do kraja života.

Bio je s radošću dočekivan na brojnim večerma poezije, posebice one koju je pisao za najmlađe čitatelje. Njegove stihove uglazbili su brojni skladatelji i često izvodile dubrovačke klape.

Dobitnik je Nagrade Grada Dubrovnika, a protekle dvije godine bio je predsjednik Udruge antifašista Dubrovnik.

Plodno i raznovrsno stvaralaštvo gospara Mata Jerinića, nemjerljivo u ovoj prigodi sjećanja i uspomena, ostavilo je traga u njegovu svestranom književnom radu, u knjigama poezije, proze, epigrama i publicističkih tekstova.

Među tridesetak objavljenih knjiga je i posljednja koju je objavio početkom godine u izdanju Društva dubrovačkih pisaca. Bio je onaj važni dio dubrovačke kulture u čiju je sliku upisao svoje stvaralaštvo, ljudsku energiju, strast i ljubav prema Dubrovniku.

 

Snimak od 22. svibnja 2012. godine prigodom predstavljanja romana "Stablo od Duba".

Mato Jerinić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.