Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Međunarodni dan mladih u dubrovačkom Centru za mlade

12.08.2021.

07:02

Autor: Radio Dubrovnik

Udruga Bonsai

Udruga Bonsai

Foto: - / -

Članovi civilno-javnog partnerstva Centar za mlade Dubrovnik obilježit će 21. Međunarodni dan mladih, 12. kolovoza prigodnim programom u svojim prostorijama na adresi Pape Ivana Pavla II 44A. Međunarodni dan mladih nastao je na inicijativu Ujedinjenih naroda.

Predstavlja dan koji podiže svijest o značenju mladih za današnje društvo. Sama je svrha obilježavanja ovog dana usmjeriti pozornost na mlade koji se suočavaju s kulturološkim i pravnim problemima koji ih okružuju.

Ovogodišnji program započinje pregledom “Centar za mlade Jučer, Danas, Sutra” od strane predstavnika Grada i organizacija civilnog društva. Nakon toga će RC Modeli demonstrirati svoje primjerke letjelica, plovila te upriličiti mini utrku vozila koja razvijaju brzinu do 100 km/h u roku od 3 sekunde.

Centar za karijere mladih te ESN Dubrovnik najavit će dva zanimljiva događanja koja nas očekuju ove jeseni. Prvo od njih je EXPO smotra , događaj koji će u listopadu 2021. predstaviti visokoškolske obrazovne programe i ustanove više od 2000 učenika s područja Dubrovačko-neretvanske županije, Splitsko-dalmatinske županije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Potom će se najaviti i aktivnosti iz područja Konferencije o budućnosti Europe kao važnom događanju koji za cilj ima pokretanje široke i otvorene političke rasprave o budućnosti Europske unije.

Iz novoosnovane udruge Mladi Grada iskusni mladi pružaoci prve pomoći predstavit će važnost prepoznavanja hitnih medicinskih situacija i neke temeljne vještine i postupke koje u tim momentima znače razliku između života i smrti.

U večernjim satima u novoj sezoni Kluba mladih znanstvenika , UR Instituta, održat će se radionica: “Uvod u kemoinformatiku, bioinformatiku i suvremeno farmaceutsko inženjerstvo na računalu (in-silico drug design)” u kojoj možete sami popravljati molekule ketonala, pratiti što se događa kada se atom dušika zamjeni npr. sumporom , koristiti suvremene alate i simulacije te se naći u virtualnoj stvarnosti posred šiljastog proteina korona-virusa. Nakon ovakvog iskustva, što-šta ćete moći reći za kemiju i njene moderne znanstvene potomke ali ne i da je dosadna.

Exposure Lab i Udruga Bonsai će u velikoj sali Centra prikazati nagrađivani dokumentarac "The social dilemma" uz dodatno nasnimljene materijale i moderiranu diskusiju. Ako ste mislili da slobodno odlučujete što ćete gledati na mrežama i koliko vremena ćete provesti na njima – promislite ponovo. Stručnjaci iz industrije u ovom pozivu na buđenje razotkrivaju sa čime se sve u biti susreće prosječan korisnik društvenih mreža i kako je sustav postavljen. Prijaviti se možete ovdje .

U petak smo vam pripremili zadnju od četiri radionice crtanja koju vodi mlada volonterka Sarah Gorinjac a koja se fokusira na portrete u tehnici ugljen.

I na kraju ali ne i najmanje važno Informatički klub Futura, Kenova Gaming a sve uz podršku Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika u subotu vam spremaju virtualni gaming turnir WarZone – na koji se možete prijaviti ovdje .

"Pozivamo sve mlade da nam se priključe u događaju po svom izboru, posjete ovaj prostor koji je namjenjen njima i zašto ne - predlože što bi se moglo raditi sljedeće? Za više informacija posjetite Facebook stranicu Centra za mlade Dubrovnik", poručuju organizatori.

 

PROGRAM
10H 00MIN
„CENTAR ZA MLADE DUBROVNIK , CIVILNO – JAVNO PARTNERSTVO; JUČER, DANAS, SUTRA“ – REALNA PRILIKA ZA
SUKREIRANJE PRILIKA - OSVRT
PREDSTAVNICI CIVILNO-JAVNOG PARTNERSTVA CMD
10H 30MIN
„U 3 SEKUNDE OD 0-100 KM/H“ – RADIO CONTROL MODELI VOZILA, PLOVILA I LETJELICA - DEMONSTRACIJA
UDRUGA RC MODELI
10H 45MIN
„BUDUĆNOST JE TU – A DI SI TI?“ - PREDSTAVLJANJE EXPO SMOTRE I KONFERENCIJE O BUDUĆNOSTI EUROPE - NAJAVA
CKM DUBROVNIK I ESN DUBROVNIK
11H 30MIN
„ČETIRI MOĆI SUPERHEROJA „ – SITUACIJE U KOJIMA ZNANJE OSNOVA PRVE POMOĆI DOSLOVNO SPAŠAVA ŽIVOT - KRATKO
PREDAVANJE I DEMONSTRACIJA
MLADI GRADA
 
12H 00MIN
DOMJENAK I UMREŽAVANJE
ALL TOGETHER NOW :)
*19H 00MIN
„VR I COVID-19“ – DIZAJNIRANJE LJEKOVA UZ VIRTUALNO PUTOVANJE U SVIJET MOLEKULA SARS-COV -2 VIRUSA – RADIONICA
UR INSTITUT
*20H 00MIN
„THE SOCIAL DILEMMA“ - KAKO ALGORITMI MREŽA NEPRIMJETNO ALI NEPOBITNO OBLIKUJU NAŠA MIŠLJENJA – PROJEKCIJA
FILMA I MODERIRANA DISKUSIJA O TEMI
BONSAI & EXPOSURE LABS
 
*22H 00MIN
CHILL OUT TIME UZ ZAKUSKU I MUZIKU
ALL TOGETHER NOW :)
*13. 8. – 18H 00MIN
„CRNO – BIJELI SVIJET“ – KAKO NAPRAVITI PORTRET TEHNIKOM UGLJEN - RADIONICA
BONSAI
*14. 8. – 20H 30MIN
- WARZONE REBIRTH TURNIR - VIRTUALNI GAMING TURNIR
KENOVA GAMING & INFORMATIČKI KLUB FUTURA & ZTK DUBROVNIK
*ZBOG EPIDEMIOLOŠKIH RAZLOGA, OGRANIČEN JE BROJ SUDIONIKA I OBVEZNA JE PRIJAVA NA DOGAĐANJE
(ISTOIMENI FB EVENTI SADRŽE LINKOVE ZA PRIJAVE)

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.