Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Ministarstvo turizma sufinancira dodatne medicinske timove

20.03.2019.

10:10

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

U Ministarstvu turizma potpisani su ugovori o sufinanciranju dodatnih timova medicinske pomoći u turističkim odredištima tijekom turističke 2019. godine sa sedam županija – Dubrovačko-neretvanskom, Istarskom, Primorsko-goranskom, Ličko-senjskom, Zadarskom, Šibensko-kninskom i Splitsko-dalmatinskom.

Riječ je, naime, o dugogodišnjem projektu Ministarstva turizma kojemu je cilj podići razinu medicinske usluge tijekom vršnih turističkih mjeseci u godini i osigurati potrebnu medicinsku skrb stranim turistima i građanima Hrvatske u turističkim odredištima u priobalju te posebno na otocima, kao i na području glavnih prometnih pravaca, za koji će Ministarstvo turizma ove godine izdvojiti 1,5 milijun kuna.

Dubrovačko-neretvanska županija u ovom projektu kontinuirano sudjeluje pa je tako samo u prošloj turističkoj sezoni za ovaj projekt na području cijele županije utrošeno ukupno 763 tisuće kuna, od čega je najveći iznos – 476.281 kunu – sufinancirala Županija, dok je Ministarstvo turizma sufinanciralo projekt u iznosu od 123.719 kuna, a gradovi i općine ukupno 163 tisuće kuna.

Tijekom prošle turističke sezone dodatni medicinski timovi bili su organizirani u razdoblju od 1. srpnja do 31. kolovoza na područjima gradova Dubrovnika (Elafitski otoci) te Korčula i Ploča, kao i na područjima općina Mljet, Ston, Lumbarda, Orebić, Trpanj i Slivno, a ugovori za ovu sezonu sa Zavodom za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije te jedinicima lokalne samouprave bit će potpisani.

Uz ministra turizma Garija Capellija, potpisivanju su nazočili župani i zamjenici župana spomenutih županija te ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, koja je tom prilikom istaknula kako iznimna važnost hitne medicinske službe do izražaja najviše dolazi upravo od lipnja do rujna, kada dolazi do znatnog povećanja intenziteta prometa na cestama, ali i porasta broja posjetitelja i gostiju.

„U tom smo razdoblju u Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu prošle godine u sedam primorskih županija imali gotovo 60 posto više intervencija nego u odnosu na prva četiri mjeseca, a što ukazuje na nužnost pravodobne i kvalitetne hitne medicinske skrbi”, zaključila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.