Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Ministrica Žalac obišla obnovljenu športsku dvoranu OŠ Lapad

06.03.2019.

10:21

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Gradonačelnik Mato Franković i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac obišli su u utorak poslijepodne školsku sportsku dvoranu OŠ Lapad, čija je cjelovita obnova sufinancirana sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u iznosu od dva milijuna kuna.

Ministarstvo je također sa 2.451.571,50 kuna bespovratnih sredstava prethodno sudjelovalo i u projektu energetske obnove OŠ Lapad, prvom projektu u obrazovanju koji je sufinanciran sredstvima EU fondova.

"Drago mi je da je Grad Dubrovnik obnovio školu sredstvima Europske unije, a kada se pokazala potreba uložiti dodatna sredstva za hitnu sanaciju školske sportske dvorane odlučili smo pomoći sredstvima Ministarstva i sada nas veseli da je škola obnovljena u punom formatu", rekla je ministrica Žalac te dodala kako se u sljedećem financijskom razdoblju veseli i novim projektima u Dubrovniku, posebnom onim sportskim i obrazovnim, a koji će se sufinancirati bespovratnim sredstvima. Čestitala je gradonačelniku i gradskoj upravi na svemu što su u posljednjih godinu dana postigli na polju privlačenja EU sredstava.

Gradonačelnik Franković iskazao je zahvalnost Ministarstvu i ministrici Žalac na pomoći i razumijevanju istaknuvši kako smo dobili jedan reprezentativni novi sportski objekt i prvu školu u Dubrovniku koja je obnovljena europskim novcima. Najavio je za ovu godinu energetske obnove još dva vrtića i dvije škole, projekti koji su također značajno sufinancirani EU sredstvima.

Podsjetimo, dvorana OŠ Lapad bila je u jako lošem stanju i krov je prijetio urušavanjem pa je stoga odlučeno da ista nije sigurna za odvijanje daljnje nastave te je provedenom ekspertizom stanja krovne konstrukcije utvrđena nužnost hitne sanacije. UO za Izgradnju i upravljanje projektima Grada Dubrovnika naručio je projekt rekonstrukcije krovišta te proveo javnu nabavu za izvođača radova. Grad Dubrovnik se obratio Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije koje je odlučilo sufinancirati cjelovitu obnovu sportske dvorane s iznosom od 2 milijuna kuna.

Obnova dvorane trajala je od 16. listopada 2018. do početka veljače 2019. godine, a provedi su radovi razgradnje i uklanjanja montažnih ploča ravnog krova i glavnih krovnih nosača te izgradnje novih glavnih krovnih nosača, novih armirano-betonskih greda iznad prozora i novih armirano-betonskih stupova. Provedena je I energetska obnova dvorane s UV otpornom hidroizolacijom, postavljen je novi parket te je ugrađena nova rasvjeta i ventilacija.

Kroz sufinanciranje projekta energetske obnove i cjelovite rekonstrukcije školske dvorane, ukupna sredstva MRRFEU-a za OŠ Lapad iznose 4.451.571,50 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.