Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Mjesec hrvatske knjige - natjecanje u čitanju naglas

03.11.2015.

09:30

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Čitaonici Narodne knjižnice Grad održano je županijsko natjecanje u čitanju naglas za učenike od 3. do 8. razreda osnovnih škola. Nastupilo je 11 učenika iz sedam osnovnih škola od Dubrovnika do Smokvice.

Natjecatelji su bili raspodijeljeni u dvije uzrastne kategorije, od 3. do 5. razreda te od 6. do 8.  

Najuspješnija u mlađoj kategoriji bila je Maria Sorić uz mentorstvo knjižničarke Irje Jerković, dok je u starijoj kategoriji prvo mjesto osvojila Ani Letunić kojoj je mentorica bila profesorica hrvatskog jezika Ivana Obradović. Obje pobjednice dolaze iz Osnovne škole Mokošica i predstavljat će Dubrovačko - neretvansku županiju na Nacionalnom natjecanju u čitanju naglas, koje se će se održati u Sisku, 19. i 20. studenoga. 

O najuspješnijim čitačima naglas odlučivali su: umirovljena učiteljica i književnica Marija Đanović, profesorica hrvatskog jezika i članica Kazališne družine Kolarin Tajana Martić te glumac Hrvoje Sebastijan. Osim jasnoće i razgovjetnosti čitanja ocjenjivala se kreativnost uvodnog dijela, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu te sveukupni dojam. 

Već treću godinu za redom u okviru programa Mjeseca hrvatske knjige Odjel za djecu i mlade Narodne knjižnice Grad i organizatorica natjecanja knjižničarka Zlatka Mustahinić priređuju županijsko natjecanje u sklopu nacionalne akcije Natjecanja u čitanju naglas čiji su inicijatori Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež i Narodna knjižnica i čitaonica „Vlado Gotovac“ Sisak. (Ana Pendo, knjižničarka u Znanstvenoj knjižnici) 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.