Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Mladi osvojili 15 tisuća kuna za svoje ideje na radionici UPSHIFT

22.03.2021.

17:46

Autor: Radio Dubrovnik

UPSHIFT

UPSHIFT

Foto: - / -

Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Hrvatskim uredom za kreativnost i inovacije (HUKI) te uz podršku Veleposlanstva Kanade u Republici Hrvatskoj, proteklog su vikenda održali prvu online radionicu UPSHIFT u 2021. godini.

Na radionici je sudjelovalo 10 timova mladih od 13 do 19 godina iz Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije, a pet odabranih timova osvojilo je financijsku podršku od 15.000 kuna po timu i mentorsku podršku za implementaciju i realizaciju ideja kojima će donijeti pozitivne promjene u lokalne zajednice.

Odabrani timovi:

  • Ana Pečarević, Zorana Karuza, Vesna Kuljiš, Rita Balen i Ivana Vučemilo bave se rješavanjem problema ograničenih obrazovnih mogućnosti na otoku Visu.
  • Ariana Kecić, Nikolina Musa i Mia Rosić osmislile su poboljšani sadržaj Park-šume Marjan u Splitu za sve korisnike.
  • Jana Delić, Nika Luketa, Mia Matković i Nora Žuvela predstavile su zanimljive ideje kako bi riješile problem slabije informiranosti obrazovnog kadra o mentalnom zdravlju mladih.
  • Niki Krstičević, Nikola Babić, Karlo Marić i Luka Kasalo, učenici Pomorske škole u Splitu, energično su radili na rješavanju problema velike zagađenosti splitske obale s ciljem podizanja ekološke svijesti mladih.
  • Ivo Orlić, Marta Vladušić, Karolina Bojić, Luka Roso i Lana Lendić svojim rješenjem povezuju mlade i štićenike staračkih domova kroz različite zabavne aktivnosti.

Time je započet novi ciklus UPSHIFT radionica na kojima mladi zajedno s mentorima stječu nova znanja i vještine za analiziranje i rješavanje konkretnih problema, po metodi design-thinkinga,koja potiče kreativnost i razmišljanje “izvan okvira”. UNICEF će uz podršku donatora tijekom 2021. godine uložiti 525.000,00 kuna u UPSHIFT program u cijeloj Hrvatskoj, s ciljem razvijanja poduzetničkog i timskog duha te inovativnosti mladih.

Trenutno su otvorene prijave za sljedeću UPSHIFTradionicu za područje Šibensko-kninske i Zadarske županije, a mladi se mogu prijaviti ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.