Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Mladim vozačima privremena ili prijelazna vozačka dozvola?

04.08.2020.

17:43

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Prije nekoliko dana na našim cestama izgubljena su još 4 mlada života, izgubljene generacije obitelji! U zadnje vrijeme u Republici hrvatskoj zabilježen je sve veći rast prometnih nesreća u kojima sudjeluju mladi vozači (18-24 godine), posebice onih sa smrtnim ishodom!

"Uz to što samim time imamo i više izgubljenih životno mladih generacija, često dolazi do toga da mladi vozači ili žrtve prometnih nesreća koji oni uzrokuju postaju trajni invalidi čime pati i cijela obitelj koja mora do kraja života skrbiti o njima, dok se materijalne štete u takvim prometnim nesrećama mjere u milijunima!", ističe Denis Pavela iz udruge "Sigurnost u prometu".

Iz udruge predlažu uvođenje stupnjevanja stjecanje vozačke dozvole koje čini nekoliko faza stjecanja vozačke dozvole: prijelazna ili privremena dozvola i tek tada konačna dozvola.

"Pošto mladi vozači često iskazuju izazovno razmetanje hrabrošću i s obzirom da ne pokazuju strah od sankcija, pretpostavlja se da će ovom mjerom i sa više nadzora kod mladih vozača izgraditi sigurniji stavovi i strahovi od trajnog gubitka konačne vozačke dozvole samim time i nedobivanja trajne vozačke dozvole. Pod institutom prijelazne ili privremene vozačke dozvole bi se smatralo da se mladom vozaču koji je stekao uvjete za upravljanje vozilom u prometu izda upravo vozačka dozvola pod nazivom prijelazna ili privremena vozačka dozvola. Prijelazna ili privremena vozačka dozvola se izdaje na rok od tri godine od vremena izdavanja!", ističe Pavela.

Mladi vozač kojemu je izdana prijelazna ili privremena vozačka dozvola koji u vremenskom razdoblju od tri godine počini dva ili više težih prekršaja u cestovnom prometu za koje su propisane novčane kazne ili kazna zatvora ili zaštitna mjera, ista se poništava te se trajno isključuje iz prometa bez prava na izdavanje konačne vozačke dozvole.

Mladi vozač kojemu je izdana prijelazna ili privremena vozačka dozvola koji u vremenskom razdoblju od tri godine izazove prometnu nesreću sa smrtnim posljedicama (počinivši gore navedene prekršaje) , trajno se isključuje iz prometa bez prava na izdavanje konačne vozačke dozvole.

Navedeno bi zahtijevalo izmjene sadašnjih odredbi u člancima 221. i 222. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (moguće i ostale izmjene materijalnih i prekršajnih odredbi-sankcija ukoliko bi se uvele izmjene koje bi se odnosile na određene prekršaje brzine kretanja vozila, alkohol...a odnosile bi se na vozače sa prijelaznom ili privremenom vozačkom dozvolom).

"Iz svega navedenog vidljivo je da bi se navedenom izmjenom dovelo do jedne velike „doza“ straha kod mladih vozača (od eventualnog gubitka privremene ili prijelazne vozačke dozvole te nemogućnosti izdavanja konačne vozačke dozvole) kojom bi se smanjio broj najtežih prometnih prekršaja počinjen od strane tih sudionika u prometu, samim time i događanja najtežih prometnih nesreća koji su uzrokovani od te skupine sudionika u prometu. Isto tako ukoliko se dogodi da mladi vozač i počini jedan od prekršaja u cestovnom prometu koji spada u skupinu gore navedenih prekršaja, sigurni smo da iz straha što posjeduje kako sam naziv kaže privremenu ili prijelaznu vozačku dozvolu sigurno neće počiniti i drugi, upravo iz razloga što bi to značilo gubitak iste i nemogućnost izdavanja konačne vozačke dozvole", smatra Denis Pavela iz udruge "Sigurnost u prometu".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.