Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Mljet Outdoor Festival" okupio zaljubljenike u aktivan boravak u prirodi

22.10.2019.

11:01

Autor: Radio Dubrovnik

Fotograf: Ranka Padovan

Fotograf: Ranka Padovan

Foto: - / -

Proteklog vikenda, u subotu i nedjelju, 19. i 20. listopada, u organizaciji JU Nacionalni park Mljet, Udruge Deša i Hrvatske gorske službe spašavanja, u Nacionalnom parku Mljet održan je prvi Mljet Outdoor Festival.

U dva dana boravka na Mljetu mnogobrojni posjetitelji su uživali u besplatnim vođenim turama obilaska NP Mljet, bicikliranja te pješačenja i planinarenja.

Osim toga, sudionici su imali prilike sudjelovati u satovima yoge te vježbama funkcionalne snage i pokreta, dok su zahvaljujući patronažnim sestrama Doma zdravlja Dubrovnik mogli provjeriti krvni tlak te razinu šećera u krvi. Uz to, prvih 100 prijavljenih sudionika je imalo i besplatan prijevoz i smještaj u hotelu Odisej u Pomeni.

U sklopu događanja malim planinarima s otoka Hrvatska gorska služba spašavanja prezentirala je svoju opremu, aktivnosti te akcije spašavanja, dok su njeni djelatnici brinuli o sigurnosti svih sudionika.

Osim toga, svi oni koji su posjetili Pomenu mogli su se pridružiti gastro radionici Udruge Deša i doznati kako pripremiti mljetske makarule, ušećerene bademe, rozatu i prikle, dok su na štandu Lige protiv raka Korčula – Pelješac – Lastovo - Mljet mogli degustirati mljetsku pogaču i lokalne slastice te uz simboličnu donaciju pomoći rad udruge.

Svoje proizvode posjetiteljima su, uz NP Mljet, predstavila i lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva – OPG Bašica, Dabelić, Hajdić te Zadruga Funjestra OŠ Mljet. Sudionicima su predstavljena i dva nova promotivna filma o otoku Mljetu i aktivnostima Javne ustanove „Nacionalni park Mljet“, koji su realizirana kroz projekt MLJET – ODISE(J)A MEDITERRANEA.

Za zabavni dio Mljet Outdoor Festivala pobrinula se grupa Kopito koja je sudionike nakon besplatne ribarske večere držala aktivnima do dugo u noć.

Dvodnevno aktivno druženje zaljubljenika u prirodu i rekreaciju na otvorenom održano je u sklopu projekta Unaprjeđenje sustava održivog upravljanja, turističke valorizacije i interpretacije prirodne baštine na području NP Mljet – MLJET – ODISE(J)A MEDITERRANEA, kojeg su sufinancirali Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Projekt za cilj ima optimizirati posjećivanje Nacionalnog parka, podići svijest o prirodnim i kulturnim vrijednostima zaštićenog područja te doprinijeti ekonomskoj dobrobiti lokalne zajednice i održivom razvoju otoka Mljeta kroz unaprjeđenje sustava posjećivanja, posjetiteljske infrastrukture i edukacijskih programa u NP Mljet.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.