Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Moderna oprema za uzorkovanje vode na Neretvi, Cetini i i Raši

30.11.2020.

08:32

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su na petom partnerskom sastanku projekta WATERCARE, u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG Italija-Hrvatska. Obzirom na trenutno stanje COVID-19 pandemije partnerski sastanak je održan online.

Cilj projekta WATERCARE je poboljšanje kakvoće mora za kupanje smanjenjem mikrobiološkog onečišćenja korištenjem inovativnih alata u gospodarenju i obradi fekalnih otpadnih voda. Također, cilj je razviti sustav predviđanja i alarmiranja u slučaju onečišćenja mora za kupanje koji bi pomogao u odlučivanju o korištenju mora za kupanje.

Glavna tema sastanka bili su tehnički aspekti razvijanja sustava predviđanja i alarmiranja u slučaju onečišćenja mora za kupanje te automatsko slanje podataka iz uzorkivača u online bazu.

Dubrovačko-neretvanska županija odgovorna je za aktivnosti postavljanja specijalizirane opreme koja će uzorkovati vodu u intervalima usklađenim s vremenskim uvjetima za sve hrvatske partnere, na lokacijama Neretva, Cetina i Raša te za održavanje te opreme i edukaciju korisnika.

Pilot područje projekta je ušće Arzille u talijanskom Fanu.

Ukupna vrijednost projekta WATERCARE iznosi 2.833.019,40 eura, od kojih je udio Dubrovačko-neretvanske županije 278.000 eura, a predviđeno trajanje projekta je trideset mjeseci.

Partneri na projektu su Nacionalni istraživački savjet – Institut za morske znanosti iz Ankone, tvrtka ASET SPA iz Fana, Regija Marche, Regija Abruzzo, Sveučilište Urbino “Carlo Bo”, Splitsko dalmatinska županija, Dubrovačko-neretvanska županija, Sveučilište u Splitu, Javna ustanova Metris iz Pule i Hrvatske vode.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.