Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Mokošici garaža s 206 parkirališnih mjesta

05.09.2019.

16:13

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Grad Dubrovnik nastavlja s rješavanjem problematike parkiranja na gradskom području. U sklopu investicija u prometnu infrastrukturu, u Ulici Bartola Kašića u Mokošici predviđena je garaža s 206 parkirališnih mjesta za koju je izrađeno idejno rješenje.

Gradnja je planirana na mjestu postojećeg parkirališta, kod nekadašnjeg okretišta autobusne linije 1A. Zbog prirode nagiba terena, građevina će se sastojati od suterena, četiri podzemne etaže i prohodnog krova. Vanjski i ukopani gabariti armiranobetonske konstrukcije su 35,26 i 43,70 metara, dok je visina od najniže točke pod zemljom 7,5 metara.

Kolni pristup će biti moguć samo s Ulice Bartola Kašića, a pješački pristup odvijat će se i s Ulice od Izvora. Promet unutar garaže odvijat će se jednosmjerno po etažama preko rampi, a za pješačku komunikaciju planirana su dva stubišta i osobno dizalo, koje će omogućiti nesmetano kretanje osobama s invaliditetom odnosno osobama smanjene pokretljivosti. Rješenje također predviđa pet parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom.

Krovna etaža zamišljena je kao javna površina s društvenim i ugostiteljskim sadržajem, dok će se na njenom sjevernom dijelu urediti manji sporstski otvoreni sadržaji za košarku i dječje igralište. Ovaj dio će se i hortikulturalno urediti, što će vizualno zaokružiti cjelinu.

U najvećem dubrovačkom prigradskom naselju, jedan od najvećih izazova je cestovna komunikacija u Ulici Bartola Kašića. U ovoj zoni dolazi do velike koncentracije prometa zbog pristupa osnovnoj školi i vrtiću, ali i ambulanti, ljekarni i trgovinama. Uz projekt ceste Tamarići, za koju je u tijeku izrada projektne dokumentacije, gradnja garaže je ključan komunalni projekt koji će u potpunosti rasteretiti promet u ulici i podignuti razinu sigurnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.