Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Molitva Svetom Dominiku" u godini velikog jubileja

08.02.2021.

13:59

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

U godini velikog dominikanskog jubileja, 800 godina od smrti svetog Dominika, utemeljitelja Reda propovjednika, večeras na Hrvatskom katoličkom radiju od 22.30 pjeva dubrovački VIS Veritas "Molitvu sv. Dominiku".

Javlja to iz Hamburga pater Anto Bobaš, mr. sc., voditelj Hrvatske katoličke misije iz redova dominikanaca,uz to kršćanski rock glazbenik i hrvatski pjesnik, koji je bio i svećenik dominikanac u Korčuli.

Podsjetimo, ove godine obilježava se i 800 godina od dolaska dominikanaca na hrvatske prostore, o utemeljitelju 'bilih fratara' svetom ocu Dominiku.

U emisiji mu gostuje i američki kršćanski hard rock band,„Bride“, što bi u prijevodu značilo „Nevjesta“To je prilog pater Anta uz dan punica i nevjesta.

Sveto pismo i Riječ Božja navode nas na jednu ženu prema kojoj treba imati veliko poštovanje - to je Petrova punica. Zato što nije odbila Isusovu ruku, nego je ispravno razumjela, da je 'ozdravljenje' zapravo najprije 'pomirenje'; ozdravljenje je reći 'da' onome što je neizbježno; ozdravljenje je podvuć' crtu ispod svega onoga što je dotad bilo, što se dogodilo - i okrenut' svoj pogled prema budućnosti, nadajuć' se i vjerujuć' da će ta budućnost bit' bolja nego što se čini. Razočaranje, ljutnja, bijes, bolest, novi početak, vlastiti način nasljedovanja - sve su to situacije kroz koje je prolazila i Petrova punica.

U bolesti, u krizi, u susretu s Isusom, koji joj je kao i mnogim drugima u početku izgled'o stran - a opet tako blizak, u Njemu i ona nalazi svoj put. Isus je ozdravio bolesnu Petrovu punicu. On je pravi Spasitelj: Isus spašava, Isus liječi, Isus ozdravlja.

Ta stvarnost Kristova ozdravljenja bolesnika nas poziva na razmišljanje o značenju i vrijednosti bolesti. Na to nas poziva i Svjetski dan bolesnika, kojeg ćemo proslaviti u srijedu 11. veljače, na spomen Gospe Lurdske, čiju kapelu i lik imamo i mi u Korčuli na šetalištu Tina Ujevića uz rub šume Gradskog parka Hober.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.