Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Montovjerna prva škola koja uvodi topli obrok za sve učenike

09.10.2020.

14:39

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Grad Dubrovnik je od županijskog Zavoda za javno zdravstvo naručio izradu novih jelovnika za topli obrok učenicima od 1. do 8. razreda. Pilot projekt toplog obroka za sve učenike započet će s Osnovnom školom Montovjerna.

Time će postati prva škola na širem području koja pruža ručak za sve razrede osnovne škole.

Jelovnik je u potpunosti usklađen sa smjernicama Ministarstva zdravstva za djecu osnovnoškolske dobi te sadržava sve potrebne namirnice i nutrijente za zdravi razvoj i rast. Također, zbog propisanog korištenja svježeg sezonskog voća i povrća sadržava dva različita jelovnika, za jesen-zimu te za proljeće-ljeto.

Kroz razdoblje od nekoliko godina, cilj gradske uprave je osigurati ručak u školi za sve osnovnoškolce, uz sufinanciranje obroka od strane roditelja. Jedna je to od zakonskih obveza osnivača ustanove, no osim zakonske regulative motivacija za daljnji razvoj projekta su i rastući zdravstveni problemi među dječjom populacijom zbog konzumacije brze hrane.

Podsjetimo, sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju, škole su dužne osigurati topli obrok za sve učenike od 1. do 8. razreda, no interes roditelja za ovakvom uslugom je proteklih godina ispod očekivane razine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.