Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Na Daksi položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na 53 nevine žrtve

25.10.2020.

13:08

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

U spomen na pedeset i tri nedužne žrtve pogubljene na Daksi 25. i 26. listopada 1944. godine, danas su položeni vijenci i zapalili svijeću kod spomen križa na tome otočiću. Zbog epidemioloških razloga broj sudionika na današnjoj komemoraciji je bio manji.

Počast stradalima su odali župan Nikola Dobroslavić, zamjenica župana Žaklina Marević i predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović te državni tajnik Frano Matušić, kao i predstavnici Grada Dubrovnika, članovi obitelji žrtava i organizatori komemoracije – Udruga Daksa 1944./45 te franjevci iz Franjevačkog samostana Male Braće Dubrovnik.

U svojoj izjavi za medije povodom ove komemoracije župan Nikola Dobroslavić je istaknuo kako je današnja komemoracija nevinim žrtvama važna jer nas podsjeća koliko su totalitarni režimi bili loši.

"Na današnji dan 1944. godine pogubljene su 53 nevine žrtve, bez suda i mogućnosti obrane. Totalitarni režimi, u ovom slučaju komunistički, neminovno, zbog svoje prirode rezultiraju zločinima i zato moramo kazati NE bilo kojem obliku totalitarizma", kazao je župan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.