Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Na Groblju Dubac grade se ukopna mjesta i prateći objekti

21.03.2023.

09:15

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Na Groblju Dubac grade se ukopna mjesta i prateći objekti

Na Groblju Dubac grade se ukopna mjesta i prateći objekti

Foto: Grad Dubrovnik / -

Gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima obišao je gradilište groblja Dubac s načelnikom Općine Župa dubrovačka Silviom Nardellijem i direktorom Groblja Dubac Đurom Lonzom. U tijeku su radovi na drugoj etapi projekta koja obuhvaća izgradnju samih ukopnih mjesta i objekata u obuhvata groblja.

Prethodno su završeni radovi na prvoj etapi, odnosno izgradnji jednokilometarske dvotračne ceste sa svom potrebnom infrastrukturom uključuje dva velika parkirališta s 200 mjesta, nogostup, stepeništa, ograde, javnu rasvjetu i elemente hortikulturnog uređenja. Za taj dio projekta ishođena je uporabna dozvola, izvijestio je direktor Groblja Dubac Đuro Lonza gradonačelnika Frankovića i načelnika Nardellija.

Trenutno su na katoličkom groblju prodana gotovo sva grobna mjesta, osim grobnica u zidu, dok na muslimanskom, pravoslavnom i groblju bez obilježja ima još slobodnih mjesta. Ukupno je na cijelom obuhvatu moguće smjestiti 3.550 grobnih mjesta, što će se kako je ranije i najavljeno sukladno potrebama i zahtjevima dograđivati u narednim razdobljima. Naime, zbog dodatne potražnje pokrenut je postupak projektiranja novih grobnih polja na katoličkom groblju, što se očekuje sljedeće godine, a broj će ovisiti o interesu građana.

Na sljedećim sjednicama Gradskog i Općinskog vijeća donijeti će se odluke o kupnji preostalih 115 metara četvornih zemljišta koje se nalazi u obuhvatu groblja, čime će se zaključiti postupak otkupa zemlje predviđene za gradnju groblja. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.