Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Na IUC-u konferencija o "Gaia" misiji Europske svemirske agencije

16.10.2019.

16:22

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Koordinacijska jedinica 5 Konzorcija za obradu i analizu podataka Gaia misije Europske svemirske agencije (Gaia Data Processing and Analysis Consortium, Coordination Unit 5) održava od 14. do 17. listopada konferenciju u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku.

Gaia misija Europske svemirske agencije je trenutno najvažnija misija ESA-a usmjerena na proučavanje naše galaksije, Mliječnog puta.

Glavni cilj misije je precizna fotometrija i astrometrija, tj. precizno mjerenje i sjaja i položaja, udaljenosti i gibanja približno 1,7 milijardi zvijezda u Mliječnom putu, s ciljem razumijevanja nastanka i prošlosti galaksije i zvijezda u njoj, i posebno, razumijevanja raspodjele tamne tvari.

Doprinos Gaie je također značajan pri otkrivanju i praćenju asteroida potencijalno opasnih za Zemlju te otkrivanju i karakterizaciji ekstrasolarnih planeta. Zahvaljujući mjerenjima neusporedivo veće preciznosti od bilo kojeg drugog sličnog projekta, Gaia značajno doprinosi razumijevanju navedenih pitanja i jedna je od rijetkih svemirskih misija u kojima vrhunska tehnologija razvijena u Europskoj uniji nema konkurencije po kvaliteti i opsegu istraživanja.

Hrvatske institucije do nedavno nisu bile izravno uključene u suradnju s niti jedom svemirskom agencijom misijama s ciljem istraživanja svemira izvan zemljine orbite. Situacija se promijenila u veljači 2019. godine, dolaskom LP na Institut Ruđer Bošković (Zagreb). LP je član DPAC-a od 2011., od kada radi na kalibraciji i validaciji Gaia fotometrije i otkrivanju promjenjivih zvijezda iz Gaia podataka.

Na konferenciji sudjeluju 32 znanstvenika iz eminentnih europskih institucija, te predstavnika Europske svemirske agencije. Tijekom konferencije raspravlja se o novom ciklusu obrade podataka prikupljenih sa satelita koji se nalazi u orbiti na udaljenosti od oko 1,5 milijuna kilometara od Zemlje i upravo je ušao u prvi produžetak nominalno petogodišnje misije. Svi podaci prikupljeni s Gaia satelita se periodički obrađuju i javno objavljuju te su dostupni svima na adresi http://gea.esac.esa.int/archive/.

Organizacija konferencije u suradnji s Interuniverzitetskim centrom i uz potporu Ministarstva znanosti stavila je Hrvatsku "na kartu" Gaia DPAC konzorcija, te otvorila put boljoj suradnji hrvatskih znanstvenika s Konzorcijem i ESA-om, što je posebno interesantno u perspektivi nedavno potpisanog sporazuma o suradnji između Hrvatske i ESA-a.

Autor teksta je dr. sc. Lovro Palaversa sa Instituta Ruđer Bošković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.