Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Na Korčuli Božić dočekan uz navješćivanje

25.12.2022.

11:05

Autor: HRT - Radio Dubrovnik/ Tonči Donjerković

Korčula

Korčula

Foto: Marko Dimic / Pixsell

U svih devet župa otoka Korčule noćas su služene Polnoćke, a danas na sam Božić služit će se svečane mise.

Povodom dolaska Božića sinoć su u svim korčulanskim mjestima skupine pjevača amatera uglavnom mlađe životne dobi navješćivali Kristovo rođenje prigodnim Božićnim pjesmama. Njih su dobri domaćini darivali domaćim kolačima i napicima. Ovaj lijepi narodni običaj koji se na Korčuli naziva navješćivanje, ali i kolendavanje, zadržao se do danas i njeguju ga prije svega mlađi uzrasti što je za svaku pohvalu.

Druženja i prigodne svečanosti održane u svim otočkim mjestima. Kako na otvoren prostoru tako i u tamošnjim Domovima za starije i nemoćne osobe, u dječjim vrtićima, školama i mnogim kulturno umjetničkim, sportskim i humanitarnim udrugama.

Društven, zabavni i kulturni život na Korčuli ovih je blagdanskih dana zaista vrlo bogat i raznolik što je za svaku pohvalu. U sve navedene aktivnosti pored vjerskih organizacija, uključene su Turističke zajednice, jedinice lokalne samouprave te brojne udruge.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.