Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Na Korčuli živi običaj navješćivanja

31.12.2022.

17:46

Autor: Radio Dubrovnik/ Tonči Donjerković

Korčula

Korčula

Foto: HRT - Radio Dubrovnik / -

Jutros je u Veloj Luci tamošnji Dječji vrtić "Radost" organizirao Mali doček Nove godine za svoje polaznike i njihove roditelje.

Završen je malonogometni turnir u Školskoj sportskoj dvorani na „Močnome lazu“, a poslijepodne je Narodna glazba održala svoj tradicionalni promenadni nastup na velolučkoj rivi.

Isto tako večeras će skupine pjevača amatera obilaziti kućanstva pjevajući Božićne i Novogodišnje skladbe navješćujući time ispraćaj Stare i doček Nove godine.

Organizirani doček Nove godine bit će u hotelu „Korkyra“ koji je pun domaćih i stranih turista.

Običajem navješćivanja ispraćaja Stare godine bit će obilježen i u svim ostalim korčulanskim mjestima, kao i promenadnim nastupima Limenih glazbi kojih na Korčuli ima čak osam od kojih pet na zapadnom dijelu otoka.

Kada je u pitanju ispraćaj Stare i doček Nove godine također valja spomenuti da na Korčuli još gore Božićni Badnjaci u gotovo svim mjestima. Ovaj lijepi narodni običaj intenzivno se na ovom otoku njeguje, a prema tradiciji Badnjaci će gorjeti do Sveta Tri Kralja. Do tada će se mještani okupljati oko njih družeći se uz pjesmu te domaća jela i pića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.