Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Na Lapadskoj obali pobijeni piloti, slijedi izgradnja obalnog zida

28.06.2022.

12:47

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Marina Frapa u Gružu na Lapadskoj obali

Marina Frapa u Gružu na Lapadskoj obali

Foto: HRT - Radio Dubrovnik / -

Betoniranjem posljednjeg, ukupno 131. pilota na gradilištu Lapadske obale u petak je u cijelosti je završen taj dio projekta. Uz izgradnju i postavljanje obalnog zida, upravo je pobijanje pilota od betona i armaturnog čelika najzahtjevniji dio investicije u cijelosti financirane europskim i nacionalnim sredstvima.

Početkom idućeg tjedna započet će nova faza radova – proizvodnja dijelova obalnog zida na privremenom gradilišnom pogonu ispred Kazbeka. U međuvremenu, tijekom ovog tjedna, a uvažavajući kretanja na tržištu čelika, očekuje se isporuka armature potrebne za proizvodnju tih elemenata obalnog zida.

Početak ugradnje tako proizvedenih armiranobetonskih segmenata zida, ukoliko ne bude nepredviđenih zastoja u isporuci materijala, planiran je u drugom dijelu srpnja.

Unatoč manjim zastojima uzrokovanim nepredvidljivim kretanjima na tržištima materijala, dinamika izvođenja radova na projektu Lapadske obale nije ugrožena i projekt napreduje sukladno planovima investitora i izvođača radova.

Podsjetimo, 70 milijuna kuna vrijedna kapitalna investicija rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale najveći je cestovni infrastrukturni projekt u užem centru grada još od izgradnje ''bulevara'' u Lapadu. Izmijenit će se regulacija prometa iz jednosmjerne ulice u dvosmjernu, izgradit će se nova obalna konstrukcija, komunalna infrastruktura, šetnica sa zelenilom i biciklističkom stazom, povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza te rasteretiti postojeći dominantni pravci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.