Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Na Lokrumu izložba o šišmišima

24.06.2019.

10:33

Autor: Radio Dubrovnik

JU Rezervat Lokrum

JU Rezervat Lokrum

Foto: - / -

"Tehnologije u biologiji: šišmiši" naziv je izložbe koja će biti otvorena danas u 17.15 sati na Lokrumu u Benediktinskom samostanu, kao rezultat suradnje JU Rezervat Lokrum i Tehničkog muzeja Nikola Tesla s ciljem približavanja svijeta šišmiša i tehnologija koje se koriste za njihovo istraživanje.

Organizatori pritom napominju kako je dolazak na otvorenje izložbe potrebno potvrditi na mail: info@lokrum.hr te da brod Rezervata Lokrum za posjetitelje ove izložbe kreće iz Gradske luke u 17 sati.

U današnje vrijeme znanstvenici i stručnjaci istražuju prirodu različitim naprednim tehnologijama pomoću kojih nam otkrivaju i približavaju dosad nepoznato.

Otok Lokrum zaštićen je kao poseban rezervat šumske vegetacije prije više od 70 godina zbog jedinstvene šume česvine koju nastanjuju brojne vrste. Putopisci i istraživači posjećivali su Lokrum i bilježili nalaze vrsta. Ipak, podatci o šišmišima bili su skromni sve do 2016. godine kad su započela istraživanja u kojima zajedno sudjeluju istraživači iz Hrvatske i Velike Britanije. Otkrili su ukupno 11 vrsta šišmiša što je velik broj za tako mali otok. Lokrum je izuzetno važno stanište za kolonije dviju vrsta šišmiša — Kolombatovićevog dugoušana i malog potkovnjaka.

Dok međusobno “pričaju”, šišmiši koriste zvukove koje ljudsko uho može čuti, ali su zvukovi eholokacije, koju koriste dok lete, u većini slučajeva nečujni za čovjeka. Uređaj koji omogućuje utvrđivanje prisutnosti šišmiša pretvarajući njihovo glasanje, tj. eholokaciju, u zvukove koje može čuti čovjek naziva se ultrazvučnim detektorom ili “bat detektorom”.

Na otoku Lokrumu istraživači su primjenjivali još jednu metodu proučavanja šišmiša i otkrivanja njihovih putanja leta, njihovih skloništa i vremena aktivnosti. Ta se metoda naziva telemetrijom. Tijekom istraživanja se na pojedine jedinke šišmiša pričvrsti vrlo mali radio–odašiljač koji šišmiši odbacuju za oko 10 dana. U tom razdoblju, istraživači opremljeni radio–prijemnicima i usmjerenim antenama mogu pratiti šišmiše i odrediti njihov položaj u prirodi. Prikupljeni se podatci obrađuju te se izrađuju karte njihova kretanja. 

Istraživanja šišmiša na Lokrumu suvremenim tehnologijama kao što su primjena bat detektora i telemetrije bit će prikazana na izložbi filmom, pri čemu se čuje i glasanje šišmiša snimljeno pomoću bat detektora. Ovaj film u trajanju od 14 min moći će pogledati svi posjetitelji Lokruma i pri tome se upoznati s načinima istraživanja i očuvanja šišmiša na ovom području.

Organizatori izložbe su Javna ustanova Rezervat Lokrum i Tehnički muzej Nikola Tesla. Autori izložbe i tekstova su Katarina Ivanišin–Kardum (Tehnički muzej Nikola Tesla), Marija Crnčević (Javna ustanova Rezervat Lokrum), Daniela Hamidović (Hrvatsko biospeleološko društvo), Henry Schofield (Vincent Wildlife Trust, UK) i Dina Rnjak (Geonatura d.o.o.).

Stručni suradnici su Neda Staklarević (Tehnički muzej Nikola Tesla), Anita Glover (Vincent Wildlife Trust, UK), Boris Krstinić, Petra Žvorc, Damjan Krstinić, Vida Zrnčić i Ozana Domijan (Javna ustanova Rezervat Lokrum).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.