Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Na Lokrumu otvorena izložba o šišmišima

25.06.2019.

13:11

Autor: Radio Dubrovnik

JU Rezervat Lokrum

JU Rezervat Lokrum

Foto: - / -

U Benediktinskom samostanu na Lokrumu otvorena je izložba "Tehnologije u biologiji: šišmiši" ostvarena suradnjom Javne ustanove Rezervat Lokrum i Tehničkog muzeja Nikola Tesla, a nastala temeljem istraživačkog rada međunarodnog tima na Lokrumu tijekom 2016. i 2017. godine.

Osnovni cilj izložbe je približavanje svijeta šišmiša i tehnologija koje se koriste za njihovo istraživanje široj javnosti.

Nakon što je izložba bila postavljena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu s poveznicom na muzejske predmete, izložba je otvorena i u Benediktinskom samostanu - izvornom ambijentu u kojem nalazimo dvije vrste šišmiša - Kolombatovićevog dugoušana i malog potkovnjaka od ukupno 11 vrsta šišmiša na otoku Lokrumu.

U ostvarenju izložbe je sudjelovao veliki tim stručnjaka uključujući istraživače biologe, muzejskog pedagoga, kustosa, arhitekta, fotografa…

I dok su brojni okupljeni posjetitelji sudjelovali na otvorenju izložbe, istovremeno su šišmiši na nekoj većoj visini u krovištu samostana komunicirali na jedinstven način koji možemo osluhnuti jedino suvremenim tehnologijama koje su na izložbi predstavljene audio materijalom s glasanjem šišmiša te 14 – minutnim filmom s terena autora Borisa Krstinića.

Također, na stropu Samostana postavljeni su prekrasni šišmiši koje je izradila likovna umjetnica i koautorica izložbe Katarina Ivanišin Kardum.

Ova izložba i rezultati istraživanja poticaj su za brendiranje vrste šišmiša Kolombatovićevog dugoušana kao zaštitnog znaka otoka Lokruma kako bi priču o šišmišima otoka Lokruma prenijeli u svijet.

Procjenjuje se da će izložbu samo ove godine vidjeti više od 200 tisuća posjetitelja, odnoseći pritom priču o lokrumskom Kolombatovićevom dugoušanu u različite dijelove svijeta što je izravni doprinos promociji ovog zaštićenog područja.

Ravnatelj Ivica Grilec istaknuo je važnost obnove Samostana i aktivnosti koje Rezervat Lokrum trenutno provodi sve s ciljem očuvanja i kulturne i prirodne baštine.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.