Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Na Lopudu održana vježba civilne zaštite

11.11.2021.

14:57

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Vježba sudionika civilne zaštite "Požar otvorenog prostora" održana je na Lopudu u sklopu EU projeka E-CITIJENS. Korištena je nova vrijedna oprema - set seizmičkog uređaja s video kamerom za pretrage iz ruševina te šatori na napuhivanje.

Oprema je prethodno nabavljena u svrhu povećanja spremnosti i djelovanja u slučajevima prirodnih katastrofa.

U vježbi su sudjelovali pripadnici i volonteri JVP "Dubrovački vatrogasci", Gradskog društva Crveni križ, Hrvatske gorske službe spašavanja i DVD Lopud, a simulirao se potres koji je izazvao požar na otoku Lopudu. Podršku u izvedbi vježbe „Požar otvorenog prostora“ pružila je i Lučka kapetanija Dubrovnik koja je osigurala brzi brodski prijevoz do samog otoka. Cijeli akvatorij tijekom izvedbe vježbe osiguravala je i istodobno nadgledala pomorska policija.

Završetak vježbe okončan je uspješnim gašenjem požara, pronalaskom ozlijeđenih osoba i pružanjem stručne medicinske pomoći od strane pripadnika gradskog društva Crveni Križ.

Ukupan proračun projekta iznosi 2.774.250,00 eura, dok proračun Grada Dubrovnika iznosi ukupno 133.150,00 eura te je u 85-postotnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske Unije. Projekt E-CITIJENS provodi se u sklopu EU programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska, (projekti tipa Standard) u okviru programske prioritetne osi 2. – „Sigurnost i otpornost“.

Podsjetimo, glavni cilj projekta E-CITIJENS jest povećati sigurnost hrvatskog i talijanskog jadranskog bazena od prirodnih i ljudskih uzrokovanih katastrofa kroz poboljšanje preventivnog praćenja te hitnih mjera upravljanja, iskorištavajući karakteristike društvenih mreža i medija u svrhu značajnog povećanja sposobnosti civilne zaštite u smanjenju rizika od katastrofa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.