Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Na otočiću Badiji proslavljen Perdun

03.08.2020.

11:49

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

U nedjelju 2. kolovoza poslijepodne su hodočasnici s područja Pelješko-korčulanskog dekanata plovili privatnim ili turističkim brodicama na otočić Badiju gdje je proslavljen blagdan Gospe od Anđela, koja se štuje kao Perdun - Gospa od Otoka, Gospa od Milosti, Porcijunkula.

Prije svečane plovidbene procesije sa slikom čudotvorne Gospe od otoka, njezinu su sliku iz korčulanske katedrale do okićene brodice nosili bratimi korčulanskih bratovština.

U korčulanskom vjerničkom puku živi istinska vjera u čudotvornu moć i majčinski zagovor Blažene Djevice Marije koja je 1571. svojim zagovorom očuvala Korčulu od turskih napada.

Hodočasnike i druge posjetitelje su na Badiji primili franjevci, da bi se zatim formirala procesija s molitvom te pokorničkim bogoslužjem kako bi se zadobio potpuni asiški oprost. Svečanost je predvodio fr. Mihael Marijo Tolj, poznat Korčulanima kao srednjoškolac u ovome gradu gdje ga je za svećenika dominikanskog reda zaredio mons. Želimir Puljić 2007. godine u Korčuli, kada je imenovan župnikom Župe Sv. Križa u Gružu, da bi 2009. postao starješinom spomenutog samostana u Dubrovniku.

Tolj je pojasnio tradicionalnu procesiju oprosta - Asiško proštenje ili korčulanskim dijalektom Perdun, prisjećanje na dan obraćenja sv. Franje, koji se dogodio 2. kolovoza 1208. godine u malenoj crkvici svete Marije od Anđela, podno grada Asiza, a ta crkvica je poznata kao Porcijunkula.

Uz ispovijed i osobne molitve, vjernici su dobili potpuni oprost, kojega je 1216. sv. Franjo izmolio od pape Honorija III. za štovanje i sjećanje na Franju Asiškog koji je u 13. stoljeću duhovno obnovio Katoličku crkvu i osnovao franjevački red. Molitva je upućena Gospi od otoka, kao i uvijek do sada, koja je svojim zagovorom pomagala najbližima s otoka Korčule i poluotoka Pelješca.

Nakon liturgijske svečanosti, franjevci su mnogima pokazali samostan kojega je Vlada RH nakon 50 godina uništavanja u doba Jugoslavije vratila 2003. godine provinciji svetog Jeronima u Zadru, a oni je 2005. prepustili Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji. Samostan i okoliš su uređeni s namjerom da Badija ponovno postane kulturno i duhovno franjevačko središte južne Hrvatske koje je zauzimala prijašnjih stoljeća. Danas Katolički duhovni centar na Badiji, gdje su svećenici, časne sestre, duhovni animatori sa svojim hodočasnicima pronašli mjesto gdje mogu održavati svoje duhovne vježbe, seminare i obnove potpuno u osami.

U tu svrhu samostan stoji na raspolaganju od ugodno opremljenih soba s pogledom na more, dviju kapelica sv. Josipa i sv. Franje te crkve Gospe od Milosti, velike predavaonice i dviju blagovaonica do hrane koja se ekološki uzgaja u vrtu iza samostana. Izgrađena je staza oko otoka, koju sa zadovoljstvom koriste posjetitelji, gdje im dobrodošlicu požele i jeleni lopatari.Za one koji žele proboraviti na otoku jedan dan, Badija nudi svakodnevnu jutarnju misu i krunicu s meditacijama te večernju molitvu i klanjanje, a nahraniti se mogu u restoranu koji se nalazi istočno od samostana okruženim predivnim šljunčanim i stjenovitim plažama te posjetiti Galeriju "Fra Bernardin Sokol” i klaustar iz 15. stoljeća zajedno s crkvom u kojoj se štuje Gospa od Milosti – Badijska Gospa.

Nakon slavlja velika Gospina slika je navečer ponovno okićenom brodicom vraćena u katedralu Svetoga Marka u Korčuli gdje se čuva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.