Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Na Pelješcu mirnija noć

25.07.2015.

09:19

Autor: IH/DM/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Napokon je nešto mirnija noć iza gasitelja na požarištima na jugu zemlje, a i u Istri. Vatra se jučer na Pelješcu približila Brijesti, a stanje se već sinoć primirilo.

Već peti dan traje nemilosrdna borba s vatrom na Pelješcu. Tijekom jučerašnjeg dana stanje se mijenjalo iz sata u sat, a vatrogascima je gašenje otežavao jak vjetar, koji mijenja smjer. Situacija je trenutno nešto stabilnija nego što je bila tijekom popodnevnih sati, rekao je sinoć za Hinu glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović. Vatrogasci su zadržali požar prema Brijesti, a vatra nije uspjela prijeći cestu. Kanaderi su tijekom jučerašnjeg dana natopili teren, koji su natapale i vatrogasne snage na zemlji kako bi maksimalno usporili širenje požara prema Brijesti, istaknuo je Cvjetinović i dodao kako je druga fronta, ona na platou iznad naselja Ponikve gdje je smještena istoimena vjetroelektrana. Na tom platou se sprječava prijelaz vatre prema Stonu i Dubi Stonskoj, rekao je. Osim ove dvije fronte još gori i kod mjesta Janjina prema selu Sreser, ali još je relativno daleko od kuća koje nisu u neposrednoj opasnosti, dodao je. U četvrtak se cijelu noć gasilo na području Ponikava. Branila se kuća po kuća. Vatrena fronta bila je golema. Mještani - i mlado i staro, vatrogasci, vojska - svi su na nogama dan i noć. Najteže je na području Janjine i Brijeste, te na predijelu prema Stonu na nepristupačnom terenu, pa vatrogasci kažu da će tu biti najviše posla. Povremeno dolazi do prekida prometa, a povremeno nema ni struje, izjavio je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan SimovićVatrena fronta duga oko 30-ak km, vatra je razbacana na sve strane i gori svakih 10 metara. Stotine vatrogasaca, građana, pripadnika javnih i komunalnih službi, na zemlji i iz zraka, bore se s vatrom i svim silama brane život i imovinu na plamtećem dalmatinskom jugu. Dosad je izgorjelo oko 300.000 ha šume, elementarnu nepogodu će proglasiti čim dođu prve procjene štete, očekuje pomoć države. pomoći će i sama Županija i već je osigurano 200.000 kn "prve pomoći", izjavio je Nikola Dobroslavić, župan dubrovačko-neretvanski. Požar na Korčuli je lokaliziran, rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH. Požari u Istri - kod Plominske gore, Kožljaka i Kršana - gdje je vatra priprijetila i kućama - jutros su uz pomoć triju kanadera - lokalizirani. Cijelu su noć vatrogasci dežurali i na požarištu kod Bola na Braču.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.