Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Na Pelješcu ostvareno 85 posto noćenja iz predpandemijske 2019.

08.11.2021.

15:40

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

U turističkim zajednicama u Orebiću, Stonu, Trpnju i Janjini svode se bilance ovogodišnjeg znatno uspješnijega poslovanja nego se očekivalo na početku sezone. Prema sustavu eVisitor od početka godine do konca listopada na Pelješcu je boravilo 146 tisuća gostiju i ostvareno 1 170 000 noćenja.

Dolazaka je bilo 70, a noćenja 53 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, odnosno osamdeset posto u dolascima i 85 posto u noćenjima u usporedbi s pred pandemijskom 2019. godinom.

Proteklu sezonu svojim iznenađujuće visokim posjetom obilježili su turisti iz Poljske koji u ukupnom prometu sudjeluju s 25 posto, a zanimljivo je da ih je za petinu bilo više nego u 2019. godini. Slijede Nijemci, Slovenci, turisti iz Bosne i Hercegovine kojih je bilo osjetno manje nego prethodnih godina, zatim Česi i također iznenađujuće s više od 8 posto udjela i domaći gosti.

Pelješki gosti su se i ovoga ljeta na odmoru zadržavali u prosjeku 8 dana, a među njima sve je više mlađih koji na Pelješac uz poznate uvjete za klasičan odmor sve više privlače mogućnosti aktivnog bavljenja sportom i rekreacijom u prirodi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.