Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Na Pelješcu počela berba maslina, urod prosječan, a plod zdrav

18.10.2021.

16:23

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Netom što je u vinogradima na Pelješkoj župi završena berba grožđa, danas je na Pelješcu počela berba maslina. Prve količine maslinova ploda prerađene su u uljari u Putnikoviću. Već sredinom ovoga tjedna s preradom maslina počinje najveća pelješka uljara tvrtke „Vila mora“ u Zakotorcu.

Također i uljara Poljoprivredne zadruge „Stoviš“ u Stonu u kojoj očekuju preradu oko 250 tona maslina, jer je i ove godine urod na stonskom području u granicama prosjeka, a plod zdrav.

Prosječan je urod i na većem dijelu Pelješca na kojem je pod maslinama oko 1400 hektara zemljišta, a na rodu je 150 tisuća stabala, što je četvrtina svih maslina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Na Pelješcu se i danas uzgajaju tri autohtone sorte maslina: paštrica, sitnica i česvinka. Njihova je svojstva, značajke i izvornost prije 15 godina istražio i opisao pokojni magistar agronomije Pavle Bakarić, jedan od najvećih maslinarskih stručnjaka i zaslužnika u Dalmaciji i Hrvatskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.