Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Na Pelješcu završena berba i prerada grožđa

16.10.2020.

17:02

Autor: Radio Dubrovnik/Joško Jelavić

Slavko Midzor/PIXSELL

Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / -

Završena je berba i prerada grožđa, koja je za pelješke vinogradare i vinare bila jedna od dosad najtežih, jer se zbog epidemije korona virusa obavljala u vrlo nepovoljnim okolnostima. Dodatno su je otežale i vremenske prilike i nedostatak sezonskih berača.

Grožđe se moralo obrati, a na muci su bili i vinogradari koji nisu znali što će sa grožđem, i veći vinari i poljoprivredne zadruge koji u normalnim godinama redovito otkupljuju grožđe od svojih kooperanata i zadrugara.

Njihove su vinarije pune vina iz prošlih berbi pa su mnogi morali nabaviti i dodatno suđe za pohranu prerađenog vina.

Vinare, ne samo na Pelješcu, najviše pogađa činjenica što ne mogu prodati svoje vino pa i ono najkvalitetnije, jer je zbog epidemije korona virusa opala i potražnja i potrošnja u ugostiteljstvu i u trgovačkim lancima, a nema veće pomoći ni od strane države ni lokalnih vlasti. Općenito je ovogodišnja berba bila ispod prosjeka ali je zato kakvoća grožđa osobito na istaknutijim položajima bila vrlo dobra i iznad prosječna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.