Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se "MS walkom" u Blatu

25.09.2021.

12:47

Autor: Radio Dubrovnik

MS Walk Korčula

MS Walk Korčula

Foto: - / -

Oboljeli od multiple skleroze Nacionalni dan multiple skleroze ovog vikenda, u subotu 25. i nedjelju 26. rujna, obilježavaju na Korčuli MS walkom odnosno Hodanjem za sve one koji hodati zbog multiple skleroze više ne mogu.

Udruga MS tim Hrvatska okuplja oboljele i radi evente koji na vrlo konkretan i vidljiv način potiču senzibilizaciju šire javnosti na probleme oboljelih od ove autoimune bolesti.

MS walk je jedna od takvih akcija kojom obilježavamo i Svjetski dan multiple skleroze, ali i Nacionalni dan multiple skleroze koji je ove godine u nedjelju 26. rujna, a centar ovogodišnjeg obilježavanja je mjesto Blato na Korčuli.

Ovogodišnji “MS walk – Hodaj za one koji ne mogu” održat će se povodom Nacionalnog dana multiple skleroze u nedjelju u 16,30 sati u Blatu na Korčuli iz razloga što se tamo okupilo najviše ljudi za Svjetski dan multiple skleroze u svibnju kada je cijelo Blato hodalo u akciji “Svaki korak se broji” u kojoj su u znak podrške oboljelima od multiple skleroze hrvatski građani prehodali 10.237.797 koraka.

Svoje korake građani su mjerili putem aplikacija, a fotografije i snimke dijelili putem Facebook stranice Udruge te na osobnim profilima uz hashtagove: #HodamZaOneKojiNeMogu #SvakiKorakSeBroji

U Blatu na Korčuli u nedjelju će se okupiti oboljeli, ali i cijela lokalna zajednica koja je podržala oboljele. Svima će biti podijeljene narančaste majice s porukama oboljelih kao i maskice. Koordinator akcije je Ivana Cetinić koja je aktivna članica na Korčuli, otoku koji ima visoku razinu svijesti o ovoj bolesti te podržava oboljele što su dokazali u svibnju.

Organizatori pozivaju sve koji su u mogućnosti da se priključe u hodanju u nedjelju u Blatu i na taj način podrže preko 7.000 oboljelih od multiple skleroze u Hrvatskoj.

Uoči Nacionalnog dana predavanja će održati Mirjam Jukić autorica knjige “Imate multiplu? Imam i ja“ te novinarka koja je prehodala, unatoč dijagnozi multiple skleroze, Camino Frances u dužini 830 kilometara također pod sloganom Svaki korak se broji, za sve kolege po dijagnozi koji hodati ne mogu.

Uz nju predavanje za oboljele održat će i umirovljena hrvatska braniteljica Vera Ivezić, također oboljela od multiple skleroze koja je prehodala i dva Camina. Uvodnu riječ u subotu u 18 sati na motivacijskom predavanju dat će i domaćin ovog Nacionalnog dana Ivana Cetinić, Korčulanka koja se bori s multiplom sklerozom i koja je Korčulu u svibnju „digla na noge“ i senzibilizirala na brojne probleme s kojom se susreću oboljeli od ove progresivne neurološke bolesti koju zovu i bolest s 1.000 lica.

Nakon predavanja bit će podijeljena i knjiga Mirjam Jukić, koja je svojevrsni priručnik samopomoći oboljelima, ali i članovima njihovih obitelji.

Donacije prikupljene u ovoj akciji idu za nabavku lansirne rampe Danijeli koja je zbog multiple skleroze zarobljena u stanu.

https://gogetfunding.com/za-lansirnu-rampu/

Ukoliko možete izdvojiti određeni iznos molim Vas da uplatite na račun:
ADDIKO BANK - IBAN: HR4625000093207206262
Za plaćanje iz inozemstva SWIFT/BIC CODE je HAABHR22
Opis plaćanja obavezno - DONACIJA ZA RAMPU

Rad udruge može se pratiti na Facebook stranici https://www.facebook.com/hodajzaMs,
ali i kroz blogove na Večernjakovoj blogosferi: http://blog.vecernji.hr/multipla-skleroza
ili na web stranicama www.mstim.hr

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.